Kalan 50 kişiden bazılarınınsa DNA testi için örnek verecek yakını bile olmadığı için kimlik tespiti yapılamıyor.

Visoko Şehir Mezarlığı'nda, cesetleri 2010 yılında Peruçats Gölü'nde bulunan 163 savaş kurbanından 30'unun daha kimliklerinin tespiti için çalışma yapıldı. Savaşta hayatta kalmayı başaran aile üyeleri, tespitin son aşamasına katılarak, kurbanların kimliklerinin belirlenmesine ve DNA analizinin doğrulanmasına yardımcı oldu. Kimlikleri tespit edilenlerin yakınları, ceset kalıntılarının bulunduğu alanı gezerken duygulu anlar yaşarken, bazıları fenalaştı.

AA muhabirine çalışmalar hakkında bilgi veren Visoko şehri Toplu Mezardan Çıkarma Merkezi halkla ilişkiler sorumlusu Leyla Çengiç, şimdiye kadar Peruçats Gölü'nden çıkarılan 113 savaş kurbanının kimliklerinin tespit edildiğini, 30 kişinin daha yakın aile üyeleri tarafından tanınması gerektiğini söyledi. Çengiç, ''Bu, son senelerde yaptığımız en fazla sayılı kimlik tespiti'' dedi.

Peruçats Gölü'nde bulunan ceset kalıntılarının çoğunun 1992'da Vişegrad bölgesinde öldürülen kişilere ait olduğunu belirten Çengiç, ''Burada Srebrenitsa, Jepa, Rudo, Rogatitsa, Foça ve diğer birçok bölgeden gelen kurbanlar var. Maalesef Vişegrad için karakteristik olan şey, diğer bölgelere göre en fazla çocuğun, kadının ve yaşlının orada öldürülmesi'' diye konuştu.

Çengiç, Peruçats Gölü'nden çıkarılan 15 kişinin 3-18 yaş grubu arası, kimlik tespitini yaptıkları Mersiha Alyuşeviç'in 14, Kemal Smayiç'in ise 15 yaşında olduğuna dikkati çekti.

-Ceset kalıntılarından 40'ı kadınlara ait-

Gölde bulunan 40 kadın kurbanın ceset kalıntılarından üçünün 9-17 yaşları arasındaki kız çocuklarına ait olduğunu belirten Çengiç, kadınlardan 36'sının ise 60 yaşından büyük olduğunu, kimlikleri tespit edilenler arasında 1906 doğumlu iki kişi bulunduğunu vurguladı.

Visoko Şehir Mezarlığı'nın patoloji salonunu gezen AA ekibi, DNA testi için örnek verecek yakınları bulunmadığı için kimlik tespiti yapılamayan kişilerin ceset kalıntılarını görüntüledi.

Doğu Saraybosna Bölge Savcılığı Vişegrad bölgesinde işlenen savaş suçları savcısı Mirza Kukelyiç, ceset kalıntıları bulunan kişilerin bazılarının DNA testi için örnek verecek yakınlarının olmadığını, bu nedenle kimlik tespiti yapılamadığını söyledi.

Savcı Kukelyiç, ''Bulunan kemikler, mahkeme ve doktorlar tarafından incelenerek, gelecekte kimliklerinin tespit edilmesi umuduyla Visoko Şehir Mezarlığı'nda ya da başka bir alanda muhafaza edilecek'' dedi.

Peruçats Gölü'nde bulunan kalıntıların kimlik tespit çalışmaları devam edecek. Kimlikleri tespit edilenlerin cenazeleri, aile ve yakınları tarafından 26 Mayıs'ta Vişegrad'da kılınacak toplu cenaze namazının ardından toprağa verilecek.