Dizinin birinci bölümünün yayınlanmasının ardından siyasi partiler de dahil olmak üzere pek çok kesim tartışmaya dahil oldu. Bugün de İstanbul'un çeşitli bölgelerinde dizi protesto edildi.

Saadet Partisi Gençlik Kolları üyeleri, "Muhteşem Yüzyıl" dizisini, yayımlandığı televizyon kanalı binasının önünde mehteran eşliğinde protesto etti.Levent Metro durağı önünde toplanan ve üzerinde "Bizans"ın çocukları, Osmanlının torunlarından rahatsız", "Kanunlar Kanuni"yi koruyamadı", "Osmanlıya uzanan eller kırılsın" yazılı dövizler taşıyan protestocular, mehteran takımının marşlarına eşlik ederek sloganlar attılar.

Grup üyeleri, daha sonra buradan yine mehteran takımıyla "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin yayımlandığı Show TV binası önüne doğru yürüdü. Yürüyüş güzergahında bulunan "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin bilboardlardaki afişleri, protestocular tarafından yırtılırken üzerlerine yumurta da atıldı.Televizyon binasının önünde basın açıklaması yapan Saadet Partisi İstanbul Gençlik Kolları Başkanı İsmail Acar, Osmanlı Devleti"nin en önemli padişahlarından biri olan Kanuni Sultan Süleyman"ı konu alan dizinin, Osmanlı tarihiyle alakasız, baştan sona uydurma olaylarla ve ilmi dayanağı olmayan, hayal mahsulü kurgusal, fantastik öykülerle seyircinin karşısına çıktığını söyledi.

Bu dizideki üzerine giydirilen imajla, cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman ve onun şahsında tüm Osmanlı padişahlarının, devlet adamlarının, toplum nezdinde itibarsızlaştırıldığını, şanlı tarihin aşağılandığını ileri süren Acar, şunları kaydetti: "Reyting uğruna tarihimiz karalanıyor. Ecdadımızı şehvet düşkünü gösterip harem odalarına sıkıştıran zihniyet neyi amaçlamaktadır? Diziyi yayımlayan bu televizyon kanalını bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz. Halkımızı başta Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, ilgili bakanlıklar, Radyo Televizyon Üst Kurulu ve diğer tüm ilgili kuruluşlara şikayetlerini, faks ve e-posta yoluyla iletmeye davet ediyoruz."

Acar, bu yanlıştan dönülmezse, televizyon kanalının seyredilmemesi için kampanyalar başlatacaklarını, bu da yetmezse yayıncı kuruluşa reklam veren firmaların ürünlerini boykot edeceklerini belirtti.Öte yandan, Kanuni Sultan Süleyman"ın kostümünü giyen bir kişi de diziyi yayımlayan televizyon kanalına hitaben bir "ferman" okudu.Basın açıklamasının ardından protestocular, dizinin yayından kaldırılması için RTÜK"e gönderilmek üzere hazırlanan dilekçeyi imzaladılar.Protestocular dağılırken de, yanlarında getirdikleri yumurtaları televizyon binasına attı.Polis, protesto sırasında geniş güvenlik önlemi aldı.

YOLU TRAFİĞE KAPADILAR


MUHTEŞEM Yüzyıl adlı dizinin yayınlanmasını protesto eden bir grup D-100 karayolunu trafiğe kapattı. Protestocular Kanuni Sultan Süleyman dönemini anlatan dizinin Osmanlı Devleti"ni karaladığını iddia etti. Yenibosna"da toplanan ve kendilerini "Genç Yenibosnalılar" olarak adlandıran 60 kişilik grup ellerindeki "1000 yıldır bölünmedik. Bizi asla bölemezsiniz. Tek bayrak, tek millet. Bütün müslümanlar kardeştir" yazan pankartlarla otoyola çıktı. Bahçelievler Yenibosna mevkiinde D-100 karayoluna çıkan grup bir basın açıklaması yaptı.

Yapılan açıklamada dizinin Osmanlı Devleti"ni karaladığı ve hemen yayından kaldırılması gerektiği belirtildi. Sloganlar atarak basın açıklaması yapan grup nedeniyle karayolunun Atatürk Havalimanı istikametinde trafik sıkışıklığı yaşandı. Yaklaşık 10 dakika yolu trafiğe kapatan grup bir süre yan yolda da slogan attıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.

TÜRBEDE EYLEM


Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanlığına bağlı bir grup, özel bir kanalda yayımlanan "Muhteşem Yüzyıl" adlı diziyi, dönemi sanal bir gerçeklikle yansıttığı gerekçesi ile protesto etti.

Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanlığı üyesi bir grup, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman"ın Süleymaniye Camisi bahçesindeki türbesi önünde toplanarak bir süre tekbir getirdi.

Kuran-ı Kerim okunmasının ardından grup adına açıklama yapan Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Güven Hızarcı, son zamanlarda iletişim araçlarının, toplumu yeniden inşa etme sürecinde kontrolsüz bir istikamet aldığını savundu.

Hızarcı, ulusal kanallarda yayınlanan yüksek reytingli dizilerin kültürdeki yozlaşma sürecini hızlandırdığını belirterek, "Politik çekişmelerin kültürel hayatımızda oluşturduğu kaos, bundan doğan yasal boşluklar, denetleyici mekanizmalarının şahsi inisiyatif kullanması bu kaosu çıkmaz bir hale getirmektedir" dedi.

Milletin asli değerleriyle barışık, emek verilerek üretilen her çalışmaya saygılı olduklarını ifade eden Hızarcı, ayrıştırıcı her unsura da karşı olduklarını vurguladı.

"Muhteşem Yüzyıl" dizisinde gerçeklerin yansıtılmadığı ve sanal bir gerçeklik yaratıldığını ifade eden Hızarcı, şöyle devam etti: "Muhteşem bir mazinin kanunlarını gelecek nesillere miras bırakan Kanuni"nin şahsında, dönemin oryantalist bir bakış açısıyla sunulması en büyük cehalettir.

 Bizler yozlaşmış bir muhafazakarlık ve tarihsel romantizmden beslenen tabulara karşıyız. Bizler çağdaşlık adına kutsallara hakareti kendine vazife edinmişlere de karşıyız.

Bu konu ile ilgili olarak dizinin sunumunun değişmesi ya da yayından kaldırılması için sivil toplumun hissiyatını bir propaganda ile dile getirmeye çalışacağız." Grup daha sonra tekbirler eşliğinde açıklamayı sona erdirerek, olaysız bir şekilde dağıldı.