SGK'nın Sosyal Güvenlik Müfettişleri bugünlerde gündüz vakti mesaide TV dizisi seyrediyor. Çünkü artık diziler mercek altında. Habertürk'ün sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel bugün köşesinden dizi çalışanlarını sevindirecek bir haber verdi.

"Sinema Emekçileri Sendikası, TV dizilerinde çalışan tüm ekibin sigortalı olup olmadığının araştırılması ve çalışanlara sosyal güvence getirilmesi için Çalışma Bakanlığı'na başvurdu"

Müfettişler dizileri tek tek izleyip, jenerikte isimleri geçenlerin sigortası var mı diye denetliyor

Sosyal Güvenlik Müfettişleri (GK) bugünlerde gündüz vakti mesaide TV dizisi seyrediyor. Sakın ola, bu ne demek demeyin. Sinema Emekçileri Sendikası yani Sine-Sen yöneticileri geçen yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü ve SGK Başkanı ile görüşüp, dizifilm setlerinin denetlenmesini istedi. Sendika, çalışma süreleri, ücret ödemeleri ve yabancı işçi çalıştırma yönünden de kurallara uyup uyulmadığı konusunda kaygılarını bakanlık ve SGK ile paylaştı. Bunun takibi için de jeneriklere (Film ya da dizide emeği geçenlerin isim listesi) dikkat çekti.

DEFTER VE BELGELERİ İSTENDİ

Öğrendiğime göre şimdi Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri Bakan ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı'nın talimatıyla tüm dizileri Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'ndan (RTÜK) istedi. Gelen dizilerin başlangıç ve sonunda yer alan jenarik bölümlerinde yer alan isimlerin listesi çıkarılmaya başlandı. Ardından da bu dizilerin yapımcı şirketlerine tebligat çıkararak tüm defter ve belgeleri istendi. İşte son günlerde bu nedenle müfettişler gündüz vakti hem de işyerinde dizi izliyor. Gerçi sadece başını ve sonunu izliyor ama olsun yine de sürekli olarak TV'nin başındalar.

20 BİN KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Aslında normal şartlarda sayıları yaklaşık 20 bini bulan tüm dizi ve film çalışanlarının tamamının SSK sigortasının yapılması gerekiyor. Bunlardan bazıları profesyonel sanatçılık faaliyeti nedeniyle serbest meslek vergi mükellefi olmalarına ve aldıkları paralara karşın, dizi-film yapımcılarına serbest meslek makbuzu kesiyorlar ki bunlar da Bağ-Kur sigortalısı olmak zorunda. Ancak uygulamada ne yazık ki çok fazla sayıda sigortasız işlem yapılıyor.

NEREDEYSE TAMAMI SİGORTASIZ

Ülkemizde figüran, ışıkçı, sesçi gibiler de dahil olmak üzere sanatçıların daha doğrusu film ve dizilerde görev alanların hepsi sigortasız çalıştırılıyor. Bu gerçek karşısında da ara sıra sigortasız çalışan sanatçılar için geriye doğru "Sanatçı Borçlanması" düzenlemeleri yapılmakta. Öte yandan, tıpkı taksi-minibüs şoförleri gibi sanatçılar için de Torba Kanun ile dizi ve filmlerde ayda 10 günden az çalışıyorlarsa SSK primlerini işverenlerin (yapımcıların) değil de sanatçıların kendi ceplerinden ödeme uygulaması garabeti de başlamıştı.

BİR SAATLİK DİZİ İÇİN 7 GÜN ÇALIŞMAK GEREKİYOR

TV'lerde milyonlarca insanı ekran başına kilitleyen bir saatlik dizinin çekimi için tüm ekibin en az 7 gün günde 12 saatten fazla çalışması gerekiyor. Yani, sanatçılar hem çok çalışıyor hem de sosyal güvenceleri yok. İşte bu sebeple yılların sinema-dizi sanatçısı Yadigar Ejder, kirasını ödeyemediği evinden atıldığı için ocak ayında Taksim Parkı'nda uyumaya çalıştığı bankta donarak vefat etmişti. Yine sette saatlerce beklerken kalbi durup komaya giren Elif Develi'yi, sette kalp krizi geçirip vefat eden Abdullah Baykal'ı hatırlamakta fayda var.