Spor lokallerinde yasaklanan alkole bir yasak da dizi ve filmlerde geliyor. RTÜK'ün hazırladığ taslağa göre, alkole özendirici yayınlar yasaklanacak.

Peki yasık nasıl işleyecek?

RTÜK"ün hazırladığı yasa taslağına, "Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu madde kullanımını özendirici türde yayın yapılmaması" maddesi eklendi. Taslak yasalaşırsa, yerli ya da yabancı film ve dizilerde, artık içki içme sahneleri, sarhoş görüntüleri, uyuşturucu veya sigara içenler tarihe karışacak.

NASIL YASAKLANACAK

Bu madde ile dizi filmlerin senaryolarının yazım aşamasında sansüre uğrayıp uğramayacağı, Hollywood filmlerinin yasağa aykırı sahnelerinin nasıl gösterileceği merak ediliyor. Film ve dizilerde senaryo gereği bardak içerisindeki alkolün mozaiklenerek mi ekrana getirileceği ya da o sahnelerin makaslanarak mı gösterileceği RTÜK"te değerlendiriliyor. Üst Kurul, bu tür sahnelere yer veren kanalları, önce uyaracak, ihlalin tekrarı halinde kanala 1 ila 3 gün; ikinci kez tekrarda, 3 ila 9 gün arasında; üçüncü kez olursa, 9 ila 15 gün yayın yapmama cezası uygulayacak. Dördüncü tekrarda, yayın 15 günden 90 güne kadar geçici olarak durdurulacak.

(Hürriyet)