CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan"ın, teröristbaşı Abdullah Öcalan"a "fiziki müdahale" iddiaları sonrasında başlayan ve Diyarbakır gezisinde de devam eden gösteriler karşısında izlediği tutumu, "Diyarbakır"da kedi gibisin" diye eleştirdi. Baykal, Erdoğan"ın 1 Mayıs ve Diyarbakır"daki tavrını karşılaştırdığı dünkü grup konuşmasında özetle şunları söyledi:

Demokratik talebe zorba

1 Mayıs"ta meşru eylem hakkını kullanmak isteyenleri odalarına kadar kovalayacaksın, sokaktaki kızlarımızı döveceksin, gaz bombalarını atacaksın ve "Devlet otoritesini sağlıyoruz" diyeceksin. Devletin otoritesini Diyarbakır"da neden sağlamıyorsun? Sivil toplumsal kuruluşların demokratik talepleri karşısında her türlü zorbalığı yapacaksın, sonra Diyarbakır"da kedi olacaksın.

Ayaklanma provası

Ortaya çıkan manzara çok acı. Ülkenin Başbakanı bir kente gidiyor. Sokaklar bomboş, çöpler yığılmış, bütün esnaf kepenk kapatmış, bir tek dükkán açık değil. Bu manzara, giderek etkinleşen bir terör yapılanmasının, uygun gördüğü anda karar alarak ortaya koyduğu manzaradır. Dün yaşadığımız olay, Türkiye"de bir ayaklanma provasıdır.

Hırsızlar fener kullanır

Deniz Feneri davasında Başbakan dut yemiş bülbül gibi. Her konuda aslan gibi kükrüyorsun, ama burada süt dökmüş kedi gibi oluyorsun. Peki, dünyanın hangi ülkesinde kalpazanlıktan hakkında dosyası olan bir kişi Başbakan"dır? Fıkralar anlatılmaya başlandı. "Küçük hırsızlar el feneri, büyük hırsızlar deniz feneri kullanır" diye. Biri buna katkı yapmış, "Ama, mutlaka ampul lazım" diyor. Yolsuzluk ampulsüz olmaz.

Ergenekon davası eleştirisi

Ergenekon davasında salona sığılmamış. Siz davanın salona sığıp sığmamasını bırakın da o dava hukuka, vicdana sığıyor mu? Salonun şartlarına göre dava şekillenir mi? Bu Ergenekon davasında o 86 sanık yargılanmıyor. Yargılanan Türkiye"nin hukuk sistemidir. Dava, Türkiye"mizi çok ciddi bir iç sorgulamaya sürüklemelidir.

Gazeteci mahkûm dava n"oldu

BAYKAL, BELPA Genel Müdürü Yalçın Beyaz"ın birlikte yaşadığı Bendigar Cengiz hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmasını haber yapan Hürriyet muhabiri Nurettin Kurt"un, "gizliliği ihlal" suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılmasına tepki gösterdi. Baykal, "Nurettin Kurt hapse mahkûm edildi. Bir yolsuzluk iddiası ile ilgili bir gerçeği dile getirmiş ve hakkında açılan dava hızla sonuçlanmış. Peki, yolsuzlukla ilgili dava ne halde? Birisi için 8 aydır soruşturması sürüyor, Kurt mahkûm oluyor" dedi.

En fazla hak edene "Deniz Feneri" kravatı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ABD"de yaşayan bir Türk vatandaşının kendisine hediye olarak gönderdiği "Deniz Feneri" desenli kravatı, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu"na hediye etti. Grup toplantısının ardından kurmaylarını odasında toplayan Baykal, "Adının açıklanmasını istemeyen bir vatandaşımız, "Deniz Feneri" sürecinde alarak bana gönderdiği kravatı, bunu en fazla hak eden Sayın Kılıçdaroğlu"na takdim ediyorum.