Kirli eller Doğu ve Güneydoğu’ya yöneldi. Kürt halkını ayaklandırmaya çalışan Paralel yapı bölgedeki faaliyetlerini artırdı. Pasife aldığı elemanlarını aktif hale getirerek bölgede kaos ortamı oluşturmak isteyen Paralel yapının 4 aşamalı planı istihbarat birimleri tarafından deşifre edildi. 
 
ŞOK EYLEMLER PEŞİNDELER 
 
Akşam'ın haberine göre; 17 ve 25 Aralık’ta başarılı olamayan paralel yapı’nın son oyunu da tutmadı. İstihbarat birimleri tarafından hazırlanan raporda çok önemli detaylar ortaya çıktı. Rapora göre Paralel Yapı 'Kürtleri hükümete karşı kışkırtmak', 'Çözüm sürecine inancı azaltmak', 'Şok eylemlerle çatışma ortamı yaratmak' ve tüm bu aşamaların sonunda 'çözüm sürecini bitirmek' olarak 4 aşamadan oluşan planı devreye sokmaya çalışmış.  
 
İKİ POLİSİ ŞEHİT ETTİLER
 
Diyarbakır'da son aylarda artan araç yakma, yol kesme, adam kaçırma olayları, Lice'de PKK'lı Mahsum Korkmaz'ın heykelinin dikilmesi ve son olarak da iki polisin şehit edilmesi olaylarının arkasında paralel yapı çıktı. İstihbarat raporlarına göre Kandil'den ayrı hareket eden PKK'lı grubu taşeron olarak kullanan paralel yapı çözüm sürecini sabote etmek için geniş kapsamlı bir projeyi hayata geçirmiş. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memurları Osman Bal ile İstihbarat büroda görev yapan Ali Kızıloğlu'nun birer gün arayla şehit edilmesi üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran istihbarat birimleri önemli detaylara ulaştı.  
 
Uyuyan hücreler harekete geçti  
 
17 ve 25 Aralık operasyonlarının ardından büyük ölçüde deşifre olan paralel yapı bölgede pasif durumda bekleyen üyelerini harekete geçirdi. Hükümete yönelik saldırılarda hedefe bu defa çözüm sürecinin alındığı ortaya çıktı. Uyuyan hücreler harekete geçirilerek PKK'nın çözüme karşı grupları ile irtibat kurulduğu belirlendi. Yapılan çalışmada paralel yapının 4 aşamadan oluşan çözüme darbe planı ortaya çıkartıldı.
 
İşte sabotaj planı 
 
KÜRTLER HÜKÜMETE KARŞI KIŞKIRTILACAK
 
Paralel yapı ilk aşama olarak bölge halkını hükümete karşı kışkırtmayı planlamış. Kürt nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kamu kurumlarında çalışan paralel yapı üyelerine 'işleri yavaşlatın vatandaşın tepkisini artırın' talimatı gitmiş. Paralel yapı üyelerinden sokak sokak dolaşıp esnafla sohbet sırasında 'Çözüm sürecinden bahsediyorlar ama hizmet vermiyorlar' mesajı iletmesi istenmiş.  
 
HALKIN UMUTLARI KIRILACAK
 
Paralel yapı ikinci aşama olarak ise Kürt kökenli vatandaşlar da 'çözüm süreci işe yaramayacak' mesajı iletmeye çalışmış. Bölge halkına 'hiçbir şey değişmeyecek' denilerek oyalanıyorsunuz yalanı söylenmiş. Ancak bölge halkının bu yönde inancının sürmesi paralel yapıyı üçüncü aşamayı uygulamaya yöneltti.  
 
ÇATIŞMA ORTAMI  HAZIRLANACAK
 
İstihbarat birimleri paralel yapının ilk iki aşamada başarılı olamayınca üçüncü aşamayı devreye soktuğunu belirledi. Lice'deki heykel krizi, polislerin şehit edilmesi, yol kesme eylemleri ile başta Diyarbakır olmak üzere bölgedeki kritik illerde kaos ortamı yaratılmaya çalışılmış. Paralel yapı her fırsatı değerlendirip küçük olayları bile çok büyükmüş gibi yansıtıp tansiyonu tırmandırmak istemiş. Lice'de kan akması sonrası bu amaca ulaşmaya çalışan derin yapı güvenlik güçleri ve bölge halkının duyarlı davranması ile amacına ulaşamadı.  
 
GEZİ KAOSUNUN BENZERİ YAPILACAK
 
Gözünü yıllardır akan kanı durduracak çözüm sürecine diken derin yapı olayların tırmanması halinde 4. aşama devreye sokulacaktı. Bölgede 'gezi olayları' benzeri bir kaos ortamı oluşturmayı hedefleyen paralel yapı, hükümet ve İmralı’yı “çözüm sürecini” bitirmeye zorlamayı hedeflemiş.
 
KAYNAK: Haber 7