BDP’nin Diyarbakır’da düzenlediği basın toplantısına katılan bazı kişiler, kepenklerini kapatmayan bazı işyerleri ile kamu binalarına saldırdı. Saldırganlar, 10'dan fazla işyeri, kamu binası ve bankanın camlarını kırdı.

BDP, Şırnak’ın Uludere ilçesi Ortasu köyünde ikamet eden ve kaçakçılık yapmak için Kuzey Irak’tan dönerken savaş uçaklarının açtığı ateş sonucu hayatını kaybedenlerle ilgili basın açıklaması yaptı. Koşuyolu Parkı’nda yapılan açıklamadan sonra yaklaşık 2 bin kişilik grup dağıldı. Dağılan grup arasındaki bazı kişiler Turgut Özal Bulvarı üzerinde bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binası, 2 iş merkezi, bir banka ile dükkanlarla taşlarla saldırdı. Esnaf saldırısı sırasında kaçarak işyerlerinin arka bölümlerine saklandı. İşyerlerinin camları kırılan içindeki eşyası tahrip edilen bir esnaf, “Allah bunlara akıl versin. Geceleri eğlenip gündüzleri gelip sözde Kürtler adına bize zarar veriyorlar. Kürtlük bu mu? Eğer Kürtlük buysa biz burada neyiz? Bunların derdi biz değiliz.” dedi. Esnaf, basın mensuplarından bu sözlerinin yazılmasını da istedi.

İşyerlerine saldırı yaptıktan sonra BDP Diyarbakır İl Başkanlığı'nın önünde toplanan kalabalığa polis müdahale etti. Göstericiler kaldırım taşlarını sökerek polise attı. Çıkan olaylarda dolmuş durağında otobüs bekleyen bir aile çocuğunu kucağına alarak kaçmaya çalıştı.

Muş’ta BDP’liler polise saldırdı

Muş’ta, BDP'lilerin yaptığı basın açıklamasının ardından olaylar çıktı. Polise taş ve buzla saldıran göstericilere, polis de biber gazıyla müdahale etti. Irak sınırında 35 kaçakçının hayatını kaybetmesini protesto eden BDP'liler, parti binasından belediye meydanına kadar yürüdü. Burada bir açıklama yapan BDP İl Başkanı Fatih Barutçu, Şırnak’ta 35 kişinin öldürülmesine tepki gösterdi ve parti olarak 3 gün yas ilan ettiklerini söyledi.

Basın açıklamasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Daha sonra yaklaşık 300 kişilik grup, İstasyon Caddesi üzerinde yürümeye başladı. Partililerin engellemesinin ardından PTT Caddesi’ne yönelen grup, burada barikat kuran polise taş ve buzlarla saldırdı. Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ile göstericilerin önünü kesen polis, eylemcilere biber gazıyla müdahale etti. Grup, yapılan müdahalenin ardından parti binasına geçti. Çıkan olaylarda yüzüne buz parçası isabet eden bir vatandaş yaralandı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı şehirde gerginlik sürüyor.

Van, Muş, Hakkari ve Elazığ'da gösteriler düzenlendi

Van, Muş, Hakkari ve Elazığ'da, Irak sınırındaki olay bahane edilerek gösteriler düzenlendi.

Van'ın Başkale ilçesinde BDP İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen basın açıklamasının ardından, yüzleri maskeli bir grup, polise taşlarla saldırdı. Polis, uyarılarına rağmen dağılmayan gruba biber gazıyla müdahale etti. 1 kişinin yaralandığı olaylarda 6 kişi gözaltına alındı.

BDP Muş İl Başkanlığı, binasından belediye meydanına kadar yürüyen partililer, burada basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Daha sonra bir grup, İstasyon Caddesi üzerinde yürümeye başladı. Partililerin engellemesinin ardından PTT Caddesi'ne yönelen grup, burada barikat kuran çevik kuvvet ekiplerine, taş ve buzlarla saldırdı.

Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ile göstericilerin önüne kesen polis, daha sonra gruba müdahale etti. Çıkan olaylarda yüzüne buz parçası isabet eden 1 vatandaş yaralandı.

Hakkari'de de aralarında BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt'un da bulunduğu grup, Bulvar Caddesi üzerinde bulunan belediye binası önüne kadar yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasının ardından kentin değişik mahallelerinde bir araya gelen gruplar, yollara barikat kurarak ateş yakıp izinsiz gösteri yaptı.

Polis, taş, molotofkokteyli ve havai fişeklerle saldıran göstericilere gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti.

Elazığ BDP İl Teşkilatı tarafından düzenlenen yürüyüş öncesinde Hozat Garajı önünde toplanan grup, bir süre slogan attı. Yapılan basın açıklamasının ardından grup 5 dakikalık oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.

BDP’liler Eskişehir'de de olay çıkarttı

Eskişehir’de BDP'li bir grup, Şırnak’ın Uludere ilçesi Irak sınırındaki operasyonda 35 kişinin hayatını kaybetmesi olayını protesto etti.

Öğle saatlerinde Sağlık İl Müdürlüğü önünde toplanan BDP’li grup, yürüyüş düzenledi. Ellerinde Halepçe’de yaşanan ölümler ile Uluder’e sınırında 35 kişinin hayatını kaybettiği olayın fotoğraflarını taşıyan BDP üyeleri, Türkçe ve Kürtçe olarak 'Terörist devlet hesap verecek' , 'AK Parti şaşırma, bizi dağa taşırma' ve 'İmamın ordusu yıldıramaz bizleri' şeklinde sloganlar attı. Grup adına açıklama yapan BDP Eskişehir İl Başkanı Ayhan Tepe, Uluder’e yaşanan olayın sorumlusunun AK Parti Hükümeti ve MGK olduğunu ileri sürdü.

Tepe, Başbakan Erdoğan’ın sözkonusu olayda ölen vatandaşların ailelerinde özür dilemesini istedi.

"BUNUN HESABINI SORACAĞIZ, METROPELLERDE HALA AYAKTADIR"

Yapılan operasyonların verdikleri mücadelede kendilerini geri adım attıramadığını belirten Tepe, şöyle dedi: "Bu ülkenin egemenlerine sesleniyoruz. Ne KCK adı altında yaptıklarınız, ne de Uluder’e de olanlar bizim mücadelemizi geri adım attıramamıştır, attıramayacaktır. Verdiğimiz özgürlük mücadelemiz bugün ülkenin tüm metropellerinde ayaktadır ve mücadeleyi sürdürmektedir. Yarın çok uzak değildir. Pek yakında tarihin çöplüğünde kanlı katliamlarla beraber yerinizi alacaksınız."

Grup daha sonra Uludure’de 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili tepkilerini dile getirmek için 5 dakika oturma eyleminde bulundu. Grup, ardından olaysız şekilde dağıldı. Bu arada, protesto gösterisi sırasında polis geniş güvenlik önlemi aldı.