Günay, bir takım incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır’a geldi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ile kurum müdürleri tarafından karşılanan Bakan Günay, 11 yıldır restorasyon çalışmaları süren tarihi iç kalede incelemelerde bulundu. 
 
Bakan Günay, incelemeler sırasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yıldız’a gelirken geçtiği yollarda çevre düzenlemesinin eksikliğini dile getirerek, neden düzenlemenin yapılmadığını sordu. 
 
Yıldız’ın “Projesi yapıldı. Not alayım" sözlerine Günay, “Bu yol boyu çok kötü. Güzel Binalar yapılmış ama çevre düzenlemesi sıfır. Not al bende de selam söyle Osman Beye. Az siyaset çok hizmet, belediyecilik bu. Tersini yapıyorsunuz. Tersini yapmayın gözünüzü seveyim" dedi. 
 
"Mayın patladığında..."
 
Bölgede asayişin sağlanması konusunda hep birlikte iş birliği içerisinde çalışmaları durumunda bölgenin çok gelişeceğini kaydeden Bakan Günay, “Terör bu bölgenin en birinci düşmanı. Milyonlarca çocuğumuz, esnafımız ailemiz burada turizmin bereketinden yararlanabilir. Bölgenin her hangi bir kesiminde mayın patladığında bir serseri kurşun bir çocuğumuzun canını aldığı zaman bunun bedelini hep beraber ödüyoruz. Onun için birinci şartımız bölgede barış, kardeşlik olmasıdır. Güvenlik içerisinde burayı Türkiye’nin en gelişmiş bölgesi haline getirebiliriz. Ama yıllardan beri burada çektiğimiz terör sıkıntısı en fazla bu bölgeye, Güneydoğu halkına zarar veriyor. Diyarbakır’da herkes bize yardım etsin. Diyarbakır’ı barışın, kardeşliğin, dostluğun. hem geçmişteki acılarımızla yüzleşebildiğimiz özgürce, dostluğun, gelişmenin şehri haline getirelim" şeklinde konuştu. 
 
Diyarbakır Cezaevi ilgili çalışmalara da değinen Bakan Günay, “Cezaevi bir vadede boşaltılacak. Orda da bir ibret müzesi yapma konusunda niyetimiz var. Ama boşaltıldıktan sonra yapılara bakmamız lazım. Ama Diyarbakır’daki işlerin ağır ilerlemesi doğrusu beni ürkütüyor" dedi.