Diyanet İşleri Başkanlığı, Kurban Bayramı öncesi kurban kesiminin çocuklarda psikolojik rahatsızlık yaratılabileceği açısından kesim anının çocuklara izletilmemesi yönünde uyardı. Diyanet ayrıca, çok sayıda hayvanın kesileceği bayramda hayvanlardan insanlara geçen hastalıklara karşı temizlik kurallarına da dikkat çekti.

Diyanet İşleri Başkanlığı, hazırladığı “Kurban Rehberi” ile yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşların uyması gereken kuralları ve kurban kesilirken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyardı.

-KURBAN KESİMİ VE ÇOCUKLAR-

Çocukların ibadet kavramaları için erken yaşlarda bilgilendirilmeleri gerektiği rehberde, kurban kesimi sırasında çocukların psikolojik rahatsızlık yaşamaması için yapılması gerekenler şöyle ifade edildi:

“Kurban ibadeti yerine getirilirken bıçak, kesme işlemi ve kan görme gibi olumsuzluklar bazı çocuklarda psikolojik rahatsızlıklara neden olduğundan kurban kesilen yerlerde 12 yaşından küçük çocukların bulunmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir.”

-HAYVANLARDAN GEÇEN HASTALIKLARA DİKKAT-

Rehberde özellikle Kurban Bayramlarında çok sayıda hayvanın kesildiği, kesim öncesi ve sonrası bu hastalıklardan korunmak için gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıldı. Kurban Bayramı öncesinde başta kist, hidatik, şarbon, bruselloz, tuberkuloz, şap gibi hayvanlardan insanlara geçen (zoonoz) hastalıklar açısından vatandaşların uyarıldığı rehberde hastalık yapan ve bozulmaya neden olan mikro-organizmaların ete bulaşmasını önlemek için alınması gereken diğer önlemler ise şöyle ifade edildi:

“Kesimi takiben ortaya çıkan kan, mide ve bağırsak içeriği önemlidir. Bunların gelişi güzel bir şekilde etrafa atılmaması ve akarsulara dökülmemesi gerekmektedir. Ayrıca bunların ve hastalık taşıyan diğer iç organların (karaciğer ve akciğer gibi) köpek ve kedilere verilmemesi gerekir. Bütün bunlar usulüne uygun bir şekilde imha edilmeli veya derin çukurlara gömülmelidir. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel temizlik kuralları ihmal edilmemelidir.

Ete hava, hayvan kesen kişiler, kullanılan kaplar vs. yoluyla gerçekleşecek bulaşmayı önlemek amacıyla temiz bıçak ve malzemeler kullanılması, etlerin konulacağı kapların iyice yıkanmış, kurban kesen kişilerin ellerini iyice yıkaması ve kesim sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Parçalama işlemi ile birlikte ette mevcut yada çevreden bulaşa‐bilecek mikroorganizma sayısında artış olacağından, etin mümkün olduğu kadar büyük parçalara ayrılması ve derhal soğutulması gerekir.”

-KURBAN CEZALARINA KURBAN GİTMEYİN-

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu"nun ilgili hükümlerine de yer verilen rehberde hayvanların korunması, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması gerektiği konusunda vatandaşlar uyarıldı. Hayvanları Koruma Kanunu"na göre bayramda kurbanlıklarına kötü muamele eden vatandaşlar için verilecek cezalar ise şöyle ifade edildi:

“Hayvanları taşıyan ve taşıtanlar onları türüne ve özelliğine uygun ortam ve şartlarda taşımalı, taşıma sırasında beslemeli ve bakımını yapmalıdırlar. Satılırken; hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunludur. Bu hükme aykırı davrananlara 1.144 TL idari para cezası uygulanır.

Hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Bu hükme aykırı hareket edenlere hayvan başına 686 TL idari para cezası uygulanır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır. Bu hükme aykırı hareket edenlere hayvan başına 1.716.- TL idari para cezası uygulanır. Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek, yasak olup, bu hükme aykırı davrananlara 343 TL idari para cezası uygulanır. Kesin olarak öldüğü anlaşılmadan vücutlarına müdahalelerde bulunmak yasak olup bu hükme aykırı davrananlara 343 TL idari para cezası uygulanır.

Sağlık nedenleri ile gerekli olmadıkça bir hayvana zor kullanarak yem yedirmek acı, ıstırap ya da zarar veren yiyecekler ile alkollü içki, sigara, uyuşturucu ve bunun gibi bağımlılık yapan yiyecek veya içecekler vermek yasak olup bu hükme aykırı davrananlara 343 TL idari para cezası uygulanır.”