Sağlık Bakanlığı, 14 Kasım"da kutlanan “Dünya Diyabet Günü” öncesinde dünyada diyabetli sayısının artışına dikkat çekerek, 285 milyon diyabetli sayısının 2030 yılında 438 milyona yükselmesinin beklendiğini kaydetti.

Türkiye Diyabet Epidemiyoloji Araştırma Projesi (TURDEP I) verilerinin de yer aldığı açıklamada diyabetin Türkiye"de ölüme neden olan ilk 10 hastalık arasında 8"nci sırada yer aldığı belirtildi.
Sağlık Bakanlığı internet sitesinde yaptığı açıklama ile 14 Kasım"da kutlanan “Dünya Diyabet Günü” öncesinde dünyada ve Türkiye"deki diyabete dikkat çekti.

-“DİYABET KAYNAKLI ÖLÜMLER YÜZDE 50 ARTABİLİR”-

Tüm dünyada 2010 yılı diyabetli sayısının 285 milyona yükseldiği ve 2030 yılında 438 milyona yükselmenin beklendiği ifade edilen açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü"nün(DSÖ) verilerine de yer verildi. Diyabet kaynaklı ölümlerin yüzde 50 oranında artmasının beklendiği kaydedilen açıklamada, “DSÖ diyabetin her yıl küresel ölçekte gerçekleşen tüm ölümlerin yüzde 5"inin nedeni olduğunu, diyabeti olan insanların yüzde 80"inin düşük veya orta gelirli ülkelerde yaşıyor olduklarını ve bunların büyük çoğunluğunun yaşlı (65+) değil, orta yaşlı (45-64) olduğunu bildirmektedir. DSÖ tahminlerine göre, acil olarak faaliyete geçilmezse gelecek 10 yılda diyabet kaynaklı ölümlerin yüzde 50 oranında artması beklenmektedir” denildi.

-DİYABET, ERKEKLERİN 11 KADINLARIN 7"NCİ ÖLÜM SEBEBİ-

Türkiye Diyabet Epidemiyoloji Araştırma Projesi (TURDEP I) verilerinin de yer aldığı açıklamada Türkiye"de erişkin toplumunda diyabetin yüzde 7,2 (kadınlarda yüzde 8, erkeklerde yüzde 6,2); bozulmuş glukoz toleransının ise yüzde 6,7 sıklıkta görüldüğü ifade edildi. TURDEP"in verilerine göre Türkiye"de diyabetin önemli bir ölüm sebebi olduğu dikkat çekilen açıklamaya şöyle devam edildi:
“TURDEP-II çalışmasının ön raporuna göre ise Türk erişkin toplumunda diyabet sıklığının yüzde 13'e ulaştığı görülmüştür. Daha önceki çalışmanın aksine kentselde diyabet oranı biraz daha yüksek olmakla birlikte, TURDEP-II çalışmasına göre kentsel ve kırsal diyabet sıklığı arasında çok anlamlı bir fark kalmamıştır. Diyabet sıklığı erkeklerde kadınlarda hafifçe daha düşük bulunmuş olup kadın ve erkekler arasında çok anlamlı bir fark görülmemiştir. Ulusal Hastalık Yükü çalışmasının mortalite verilerine göre diyabet, Türkiye"de ulusal düzeyde ölüme neden olan ilk 10 hastalık arasında yüzde 2,2 ile 8"inci sırada yer almaktadır; cinsiyetlere göre bakıldığında ise erkeklerde 11"inci, kadınlarda ise 7"nci sırada ölüm sebebidir.”