Dışişleri Bakanlığı, Filistin Devlet Başkanı ve Fatah lideri Mahmoud Abbas ile Hamas lideri Halid Meşal’in gerçekleştirdikleri temasları memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Tüm Filistinli grupların birlik ve beraberlik ruhuyla hareket etmeyi sürdürmelerini ve Filistin’de kalıcı ulusal uzlaşıyı en kısa sürede sağlamalarını temenni ediyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Filistin Devlet Başkanı ve Fatah lideri Mahmoud Abbas ile Hamas lideri Halid Meşal arasında 21-22 Aralık tarihlerinde Filistinli diğer grupların da katılımıyla Kahire’de gerçekleştirilen temaslar ve bunların sonucunda Filistinli gruplar arasında imzalanan Uzlaşı Anlaşması’nın ilerletilmesi yönünde alınan kararların memnuniyetle karşılandığını bildirdi.

-“HAMAS'IN YAPICI YAKLAŞIMININ PAYI BÜYÜK”-

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Özellikle Hamas’ın Filistin Kurtuluş Örgütü’ne katılımına ilişkin haberler memnuniyetimizi artırmaktadır. Bu noktaya gelinmesinde Hamas’ın sergilediği yapıcı yaklaşımın da payının büyük olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda, başta Mısır makamları olmak üzere, bu sonucun alınmasına katkıda bulunan tüm taraflara takdirlerimizi ifade ediyoruz.
Tüm Filistinli grupların birlik ve beraberlik ruhuyla hareket etmeyi sürdürmelerini ve alınan kararlar doğrultusunda Filistin’de kalıcı ulusal uzlaşıyı en kısa sürede sağlamalarını temenni ediyoruz.”

Ayrıca, Filistin’in ulusal uzlaşısının, demokratik değişim ve dönüşüm sürecindeki Orta Doğu bölgesinde adil, kapsamlı ve sürdürülebilir barış ve istikrar sağlanması bakımından kritik önem taşıdığı ifade edildi.

-“ULUSLARARASI TOPLUM FİLİSTİN’DE UZLAŞI SÜRECİNİ DESTEKLEMELİDİR”-

Açıklamada, “Gerek Filistin halkının meşru talep ve beklentilerinin karşılanması, gerek barış sürecinin muteber bir zemin üzerinde canlandırılabilmesi bakımından Filistin’de demokratik meşruiyeti yüksek, kapsayıcı bir Hükümetin kurulması gerekmektedir. Bu çerçevede, uluslararası toplumun tüm üyeleri önyargısız yaklaşım sergileyerek, Filistin’de özgür, adil ve şeffaf seçimlerin gerçekleştirilmesiyle tamamlanacak olan ulusal uzlaşı sürecini desteklemelidir” denildi.

Türkiye’nin Filistin’de birlik ve beraberlik sağlanmasına yönelik çabaları teşvik etmeyi sürdüreceği vurgulanarak, “Türkiye, Filistin meselesine kalıcı ve adil bir çözüm bulunmasını teminen elinden gelen her türlü katkıyı sağlamaya devam edecektir” denildi.