Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'da AGİT Özel Gözlem Misyonu bünyesinde görev yapan, bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının da dahil olduğu 4 kişilik gözlemci grubunun, 26 Mayıs'ta Donetsk bölgesinde kimliği belirsiz kişilerce alıkonulmasından derin bir endişe duyulduğunu açıkladı.


 

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Ukrayna'daki krize çözüm bulunmasına katkı sağlamak üzere teşkil edilen AGİT ÖzelGözlem Misyonu bünyesinde görev yapan, bir vatandaşımızın da dahil olduğu 4 kişilikgözlemci grubunun, 26 Mayıs günü Donetskbölgesinde kimliği belirsiz kişilercealıkonulmasından derin bir endişe duyuyoruz" denildi.

Başkanlığını Büyükelçi Ertuğrul Apakan tarafından yürütülen AGİT Özel Gözlem Misyonu'nun, Ukrayna halkının güvenliğine ve ülkenin istikrarına katkıda bulunma hedefiyle çalışmalarını tarafsız ve özverili şekilde sürdürdüğü vurgulanarak, "Tüm tarafların bu hususu hatırda tutarak, Misyon mensuplarına karşı tam bir saygıyla hareket etmeleri zorunludur" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, "Rehin alınan tüm gözlemcilerin derhal salıverilmeleri için girişimlerimiz sürdürülmektedir. Kiev Büyükelçiliğimiz, AGİT Daimi Temsilciliğimiz ve AGİT Özel Gözlem Misyonu Başkanı Büyükelçi Ertuğrul Apakan Ukrayna Hükümetiyle yakın işbirliği içinde gerekli çalışmaları yapmaktadır. Sayın Bakanımız konuyu Moskova'da RF Dışişleri Bakanı nezdinde gündeme getirmiş, ayrıca, AGİT Dönem Başkanı İsviçre'nin Dışişleri Bakanı ve ekipte bir vatandaşı bulunan Danimarka'nın Dışişleri Bakanı ile de ele almıştır" denildi.