Kalp hastalarında diş ve diş eti sağlığının öneminin son yıllarda daha çok anlaşıldığını kaydeden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mahir Avkaroğulları, "Günümüzde özellikle beklenmeyen zamanda ortaya çıkan ve tedavisinde zorluk gözlenen hastalarda diş sağlının bozuk olduğu dikkati çekmektedir. Dişler üzerinde yapılan işlemler sırasında kana karışan ağızdaki bakterilerin, kalp kapak hastalığı ve kalp hastalığı olan kişilerde ciddi enfeksiyon riskine sebep olduğu bilinmektedir.Yapılan birçok çalışma, diş eti hastalıkları ile kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi ortaya koymuştur" dedi.

Diş eti iltihabı, diş kaybı ve diğer ağız ve diş hastalıklarının, koroner arter rahatsızlıkları, karotid arter de incelme, felç ve diğer tip kalp hastalıklarının artmasında ciddi risk faktörü oluşturduklarını belirten Dr. Avkaroğulları, "Ancak diş ve diş eti hastalıklarının kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi sigara, genetik duyarlılık, şeker hastalığı kadar ispatlanmış değildir. Amerika Kalp Birliği (AHA) toplantısında sunulan bir çalışmada, yılda bir ya da birden fazla dişlerini temizleten hastalarda kalp krizi riskinin yüzde 24, felç riskinin yüzde 13 azaldığı gösterilmiştir. Yine 2010 yılında British Medical Journal (BMJ) dergisinde yer alan bir çalışmada günde en az 2 kez diş fırçalamanın kalp ve damar hastalıklarını yüzde 70 azaltabileceği belirtilmiştir. The Journal of the American Geriatrics Society Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre 3 veya daha fazla diş kökünde aktif çürük olan hastalarda kalp ritm bozuklukları (aritmiler) görülebildiği ve bu ritm bozukluklarının hafif olabildiği gibi hayatı tehdit eden boyutlarda da olabildiği yayınlanmıştır"

Ağız ve diş çevresindeki enfeksiyonların dolaşım sistemiyle tüm vücuda yayılıp kalp krizine ve felç gelişimine neden olabilen kronik iltihaplanmalara yol açabileceğinin düşünüldüğünü ifade eden Dr. Avkaroğulları, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de yapılan bilimsel bir araştırmada halkımızın yüzde 47,11'inin son bir yılda diş hekimine gitmediği, hayatı boyunca hiç diş hekimine gitmeyen nüfus oranı ise yüzde 12,5 olduğu ortaya çıkmıştır. 12-13 yaşlarında her 100 çocuktan 81-84'ünün dişlerinde çürük bulunmaktadır. 30-34 yaş grubunda ise 100 kişiden çürüğü olmayan kişi sayısı yalnızca 3'tür. Ayrıca, gelişmiş ülkelerde diş hekimlerine gitme sıklığı yılda 5 kez iken, ülkemizde 0.7'dir. Yıllık diş macunu kullanım oranı İngiltere'de 480 gram, İtalya'da 270 gram, İspanya'da 155 gram, Türkiye'de ise 87-90 gramdır. Ülkede kişi başına düşen diş fırçası kullanımı ise İngiltere'de 2,4, İsveç'te 2,5, Türkiye'de ise 2006 verilerine göre 0.71'dir."

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Dr. Mahir Avkaroğulları, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

"Florlu diş macunlarıyla dişlerimizi her gün iki kez fırçalamalıyız. Her 3-4 ayda bir diş fırçasını yenilemeliyiz. Diş aralarını her gün 1 kez diş ipi ile temizleyerek sağlıklı diş etlerine sahip olabiliriz. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı ile dişeti iltihabının önüne geçmeliyiz. Yılda iki kez diş hekimine giderek genel ağız muayenesi ve diş taşı temizliğini ihmal etmeyelim. Hekim, sizin fırçayla temizleyemediğiniz diş taşlarını temizleyerek sizi diş eti hastalıklarından koruyabilir. Sigarayı bırakalım, sigarayı bırakmak bizi kalp damar hastalıkları, diş eti problemleri ve ağız kanserlerinden korur. Özellikle akut eklem romatizması geçiren hastalar, yapay kalp kapakçığı taşıyan hastalar veya kalbinden operasyon geçirmiş hastalar, riskli hasta grupları olduğundan ağızda yapılacak işlemler öncesi hastanın antibiyotik koruması altında olması lazımdır. Hekimin verdiği ilaçları düzenli kullanalım.Diş fırçalarken veya sert bir besin yerken oluşan diş eti kanamaları hafife alınmamalıdır. Çoğu zaman hastalığın ilk belirtisi olan kanama için mutlaka bir diş hekimine muayene olunmalı."

İHA