Son seferine bugün çıkacak uzay mekiği Discovery'ye 2 bin tona yakın süper soğuk sıvı oksijen-hidrojen yakıtının doldurulması işlemi başladı.

TSİ gece 23:50'de ABD'nin Atlas Okyanusu'na nazır Florida eyaleti Cape Canaveral uzay üssünden yörüngeye fırlatılacak Discovery, Dünya yörüngesinde 354 km yükseltide yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ikmal parçaları taşıyacak.

Discovery'den sonra nisanda Endeavour mekiği son görevine gidecek ve ödenek sağlanabilirse Atlantis mekiğiyle, 30 yıldır süren uzay mekikleri seferlerine son verilmiş olacak.

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın elinde bugün, 25 yıl önce Challenger, 8 yıl önce Columbia'yı kazalarda kaybettikten sonra Discovery, Endeavour ve Atlantis mekikleri kaldı.

Dünyanın en çok seyahat eden uzay gemisi Discovery 39. yörünge seferinde, Uluslararası Uzay İstasyonu'na altı astronot ile uzaydaki ilk insansı robot olacak Robonot'u ve yeni depolama modülünü götürecek.

Şimdiye kadar 250 milyon km uçan, NASA filosunun en çok seyahat eden mekiği Discovery.

Discovery'den sonra 134. sefer için 19 Nisanda Endeavour fırlatılacak. Bundan sonra da halen Kongre'de görüşülmekte olan 2011 bütçesinde gerekli kaynak ayrılırsa 135. ve sonuncu uçuş için 28 Haziranda Atlantis'in uzaya gönderilmesi öngörülüyor.

Dış yakıt tankındaki sızıntı ve çatlaklar nedeniyle Discovery'nin fırlatma işlemi kasımdan beri erteleniyordu.

Şimdiye dek dünyanın etrafını 5 bin kez dönen Discovery, saatte 28 bin km hıza ulaşıyor.

A.A.