Diş Protez laboratuarlarında çalışan tüm personel için güvenlik gözlükleri ve maskeler bulundurmak zorunlu hale geldi.

Diş Protez Laboratuarları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmeliğinin 4. maddesinde yer alan laboratuarlarda bulunması gereken ortak araç gereçlerde değişiklik yapıldı. Buna göre, laboratuarlarda devamlı olarak alev olmasını önleyen ısı kaynakları kullanılacak, çalışan tüm personel için güvenlik gözlükleri ve en az TS EN 149 Standardına uygun endüstriyel tip toz maskeleri bulundurulacak. Değişiklikle, metal döküm diş protez laboratuarında, döküm ve lehim için şalome takımı bulundurulması şartı getirilirken, hareketli diş protez laboratuarında, ışınlı base plak cihazı, mum eliminasyonu cihazı, tüm çalışanlar için kimyasal maruziyeti engelleyebilen iş güvenliği eldiveni ve aspiratör zorunlu olacak.
Değişiklikle Yönetmeliğin 5. maddesine “Diş protez teknisyenliği meslek hastalığına sebebiyet verebilecek olan alçı, tesviye, akril hazırlama gibi işlemlerin yapıldığı çalışma alanlarında, ortama kimyasal madde, toz yayılımını engelleyen akril hazırlama kabini, maske, eldiven gibi araç ve gereçler kullanılır ya da bu işlemlerin yapıldığı alanın genel ortamdan ayrı bağımsız bir havalandırma şartı oluşturulur” bendi eklendi.

-DİŞ PROTEZ TEKNİSYENLERİNE SERTİFİKA VERİLECEK-

Yönetmeliğin 12. maddesinin ikinci fıkrasına, “Laboratuarlarda protez yapımında kullanılan metallerin insan sağlığına zararlı alaşımlar içermediğinin ve TS EN İSO 22674 sayılı Standarda uygunluğunun tespiti amacıyla denetim yapılan laboratuvarlardan rastgele seçilecek protez metallerinin Sağlık Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar doğrultusunda metalürjik testlerinin yaptırılmasını sağlamak ile sonuçlarından Bakanlığa bilgi vermek” hükmü eklendi. Değişikliğe göre, diş protez laboratuarlarında diş protez teknisyenlerine yardımcı olmak üzere Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları arasında düzenlenecek Diş Protez Laboratuarlarında Çalışan Yardımcı Personelin Sertifika Eğitimi İş Birliği Protokolü kapsamında verilecek eğitim sonunda düzenlenecek sertifikaya sahip personel çalıştırılabilecek. Yardımcı personelin yapacağı işler ise şöyle belirlendi:

“Ölçü dezenfeksiyonu, alçı model (daylı – daysız) hazırlama, kaşık hazırlama, kutulama, base plak, mum şablon, artikülatöre / oklüzöre model bağlama, diş eti modelajı için mum yığma, muflaya alma, mum atımı ve izolasyonun sağlanması, akril polimerizasyonu, mufladan çıkartma temizleme, polisaj, krık tamiri – diş/kroşe ilavesi, besleme, mum modelajı yapılmış kron – köprünün tijlenmesi, rövetmanın hazırlanarak kron – köprünün manşete alınması, döküm sonrası kronun temizlenmesi, polisaj, opak, glaze, dublikasyon.”
Sertifika alarak diş protez laboratuarlarında çalışacak personelin diş protez teknisyeni yetkisinde olanların yapamayacağı işler ise şöyle sıralandı:

“Protez planlaması, köprü modelajı, dökümün yapılması, kron köprü tesviyesi, porselen tepimi, porselen tesviyesi, diş dizimi, diş eti modelajı, akril tepimi, total-parsiyel tesviyesi, iskelet modelajı, iskelet tesviyesi.”