Türk Sağlık Sen'den yapılan yazılı açıklamada, sendika tarafından ağız ve diş sağlığı çalışanlarının sorunları ile ilgili bir rapor hazırlandığı belirtildi.

Açıklamaya göre raporda, zehirli ve zararlı kimyasal maddelere, silika tozlarına, çapraz enfeksiyon riskine ve havalandırması yetersiz ortam koşullarına maruz kalan diş protez teknisyenlerinde, ümitsizlik, uykusuzluk yorgunluk, işitme ve görme bozukluğu, hafıza ve konsantrasyon bozukluğu, boyun ve bel fıtıkları, sinir sıkışması, alerjik astım, akciğer kanseri, hepatit B-C gibi rahatsızların görüldüğü ifade edildi. Laboratuvarların fiziki ve hijyenik koşullarının sağlığa uygun şekilde düzenlenmesi, çalışma koşullarını iyileştirici tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekildi. Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin diş protez laboratuvarlarında görev yapan birçok personelin meslek hastalığına yakalandığı ifade edilerek, bu personele tazminat ödenmesi için düzenleme yapılması istendi.

Diş hekimlerinin uzmanlaşmalarının önünün kapandığı ileri sürülen raporda, tabiplerin uzmanlaşarak mesleğinde iyi bir konuma geldikleri, özlük ve sosyal haklar elde ettikleri, ancak diş hekimlerinin bu tür haklardan mahrum bırakıldığı savunuldu. Diş hekimleri için diş hekimliği uzmanlık sınavı uygulanmaya başlanması önerilen raporda, diş hekimleri ile pratisyen hekimler arasındaki iş güçlüğü, iş riski ve temininde güçlük zamları ile yan ödeme oranları arasındaki farkın kapatılması istendi.