Diş hekimleri; artık pek çok kişinin, diş taşlarını temizletmek yerine, dişlerini beyazlatmak için kendilerine geldiğini söylüyor. Peki beyazlatma işlemi, dişlerin sağlığını olumsuz etkiliyor mu? Tanfer Klinik'in direktörü diş doktoru Nihat Tanfer, diş beyazlatmayla ilgili soruları yanıtladı.

KAR BEYAZI SONUÇ BEKLEMEYİN
Dişler en fazla kaç ton beyazlatılabilir?
Sonuç her hastada farklıdır. Dişin doygunluk derecesine kadar beyazlatma yapmak gerekmektedir. Kar beyazı sonuçlar beklemek gerçekçi olmaz! Önemli olan; doğal ve temiz bir görüntünün oluşmasıdır.
Beyazlatma için kullanılan yöntemler dişleri yıpratmıyor mu?
Hastaların diş beyazlatma ürünlerini evde bilinçsizce kullanması; diş ve diş etine zarar verebilir, dişte duyarlılığa neden olabilir. Şu an piyasada satılan beyazlatma ürünlerinin birçoğu; dişlerimizi aynen çamaşır suyu mantığıyla yakarak beyazlatıyor. Bu ürünler zamanla sağlıklı dişlere zarar veriyor.

SUDAKİ FLOR DA ETKİLİ
Dişleri beyazlatan diş macunlarının içinde çamaşır suyu olduğu söylendi, hatta bu macunlar bazı ülkelerde yasaklandı...
Beyazlatıcı etkili diş macunlarının içeriğinde bulunan aşındırıcı maddeler, dişlerde tahribata neden olur. Bunun yerine hekim kontrolünde yapılan bir beyazlatma yöntemi tercih edilmelidir.
Sarı dişin daha sağlam olduğu doğru mu?
İnsanlarda diş renkleri de, tıpkı ten renkleri gibi farklılık gösterir. Bazı kişiler doğuştan şanslıdır ve beyaz diş rengine sahiptir. Bazen de genetik olarak daha koyu diş rengiyle doğarız. Buna annemizin hamileyken kullandığı veya çocukken bizim kullandığımız bazı antibiyotikler ya da içtiğimiz sulardaki flor yoğunluğu neden olabilir. Bu nedenle dişin sağlıklı olup olmadığına, rengine bakarak karar vermek yanlıştır.

BU İŞLEM 20 YAŞINDAN ÖNCE YAPILMAMALI !
Beyazlatmayı, yarattığı yan etkiler ve kalıcı bir çözüm olamaması nedeniyle hastalarımıza önermiyoruz. Ancak kısa süreli yani üç veya dört günlük beyazlatmalar yapılabilir. Bir nişan, düğün veya bir toplantı öncesinde beyazlatma uygulaması yapılıp fotoğraflarda hoş bir görüntü sağlanabilir.
Muayenehanelerde kullandığımız bazı beyazlatıcı maddelerin dişlere zarar vermediği kanıtlanmıştır. Ancak diş beyazlatmasında kullanılan lazer gibi kuvvetli ışık kaynakları, dişin öz kısmına zarar verebilir.
Beyazlatma işleminin yapılabilmesi için diş özü odalarının geniş olmaması gerekiyor. Bu işlemin 20-25 yaşından önce yapılmaması da çok önemli. Ayrıca uygulama öncesinde diş üzerindeki hassas bölgeler dolgularla kapatılmalı.