Özbek General Raşid Dostum'un emriyle, Afganistan'da Taliban yanlılarının konteynırlara konup diri diri gömüldüğü, yakıldığı, kurşuna dizildiği öne sürüldü ..

Afganistan'da bir dehşet tablosu daha ortaya çıktı. Kuzeydeki Deşti Leyli bölgesinde bir toplu mezar bulundu. Hükümet, mezardan en az 2 bin cesedin çıkarıldığını belirleyip NATO güçlerini inceleme için çağırırken katliamı General Raşid Dostum'un yaptığı öne sürüldü. İngiliz The Times gazetesine göre olay 2001'de yaşandı. ABD yetkilileri, "en fazla 15" kişinin öldüğünü açıkladı. Ancak bilgi edinme yasasıyla başvuru sonunda "Dışişleri Bakanlığı'nın olayı soruşturduğu en az 2 bin Taliban'ın öldürüldüğünü belirlediği" ortaya çıktı.

SÜRGÜNE YALANLAMA

BM'nin toplu mezarları inceleyen yetkilisi, 15x30 metre boyutunda 5 büyük çukur bulunduğunu söyledi. Sayının 2 bini aşkın olduğunu kaydeden yeni soruşturmaya göre, Taliban yanlılarının hepsi konteynırlara konularak gömüldü. Ancak kimilerinin gömülmeden önce yakıldığı ya da kurşuna dizildiği belirlendi. Yetkililer, mezarların açılıp kemiklerin nehre atıldığını tahmin ediyor. Katliamı General Raşid Dostum ve adamlarının yaptığı iddia ediliyor. Özbek Dostum, geçen yıla kadar Savunma Bakanı ve ordunun başıydı. Siyasi rakibinin evine silahlı baskın düzenleyince görevinden alındı. Geçen hafta Türkiye'ye gelen Dostum'un "sürgüne kaçtığı" iddia edildi. Partisinin başkan yardımcısı, "Dostum Türk Dışişleri Bakanlığı'nın resmi davetiyle gitti. Türk yetkililerle görüşecek. Ailesini de ziyaret edip yakında Afganistan'a dönecek" diyerek sürgünü reddetti.

ABD aşiretleri silahlandırıyor

Afganistan'daki savaş 8'inci yılına girerken, kontrolü sağlamakta güçlük çeken ABD ve Afgan hükümeti Taliban'la mücadelede yeni strateji geliştirdi. Irak'ta uygulanan ve kısmen başarılı olan plan doğrultusunda Afganistan'da da aşiret güçleri silahlandırılıp maaşa bağlanacak. New York Times'a göre önce Kâbil'in güneyinde denenecek program başarılı olursa, 2009'da Taliban'ın etkin olduğu diğer yerlerde uygulanacak. ABD'nin dağlık coğrafyalı Afganistan'da etkili olmayı hedeflediği belirtiliyor.