İpotekle eğitim, rehin diploma iddiası. Kızını Bilkent Üniversitesi'nde okutan Muhyettin Kaya son yılın harcını ödeyemedi. Okul, veliden diploma karşılığı teminat çeki istedi. Bu kez de borcun faizini ödeyemeyen baba haciz gelince dava açtı.

Türkiye'nin önde gelen özel üniversitelerinden Bilkent Üniversitesi ile harç borcunu ödeyemeyen bir veli arasındaki davada, üniversitenin öğrenciyi 'diplomasını vermemekle' tehdit ettiği öne sürüldü.

Ankara İcra Mahkemesi Hakimliği'ne verdiği dilekçeye göre kızını Bilkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü'nde okutan Muhyettin Kaya, okulun son döneminde işlerinin bozulması nedeniyle üniversite tarafından istenen harcı ödeyemedi. Bilkent Üniversitesi, Kaya'ya kızının harç borcu ödenmediği için 'diplomasının verilemeyeceğini' söyledi. Bunun üzerine Kaya, diplomayı alabilmek için üniversiteye 10 bin liralık teminat çeki verdi.

BORCU ÖDEDİ, FAİZİNİ ÖDEYEMEDİ

Daha sonra 4 bin 937 doları bir araya getiren Kaya, harç borcunu ödedi ve üniversiteden gecikme faizinin silinmesini talep etti. Faizin silinemeyeceği yanıtı veren üniversite borcu icraya taşıdı. Kaya'nın kızı F.K.'nin mezun olduktan sonra çalışmaya başladığı işyerine İcra Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda F.K.'nin maaşının bir kısmının ve tazminat, prim, ikramiye gibi tüm alacaklarının haczedildiği belirtildi.

EĞİTİM, TİCARİ BİR İŞ DEĞİLDİR

KIzInIn mezun olduğu yıl harç borcunu ödeyemeyen baba, iş başvurusu dosyasına eklemek için mezuniyet belgesi isteyen kızına harç borcu nedeniyle diplomasının verilmediğini, mezuniyet balosuna girmesine de izin verilmediğini ileri sürdü. Kaya, dilekçesinde 'Eğitim faaliyeti ticari bir iş olmayıp aleyhimizdeki icra takibi tefecilikte dahi görülmeyen bir faiz oranı üzerinden yapılmış olmakla, özü itibarıyla de yapılan işlem hakkaniyete ve kanuna aykırıdır' dedi. Öğrenci babasıyla üniversite arasındaki davanın ilk duruşması 25 Ekim 2011 tarihinde Ankara 14. İcra Hakimliği tarafından yapılacak.

TEFECİLİKTE BİLE BÖYLE FAİZ YOK

İcraya itiraz eden Kaya ve kızı ile üniversite arasında borcun faiz oranı konusunda anlaşmazlık çıkınca Ankara İcra Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkemeye verdiği dilekçede, üniversitenin talebiyle icra işlemini başlatan Ankara 4. İcra Müdürlüğü'nün, 'yüzde 9 faiz uygulaması gerekirken, tefecilikte bile görülmeyen dolar üzerinden yüzde 24 faiz uyguladığını' savunan Kaya, işlemin iptalini istedi.

Söz konusu borcun icraya taşınması aşamasında Ankara 4. Tüketici Mahkemesi'nin belirlediği anapara ve faiz oranı üzerinden hesaplanmadığını savunan Kaya, dava dilekçesinde üniversiteyle ilgili önemli bir iddiada da bulundu.

Ömür EMLİK / Akşam