İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, “Diplomasi Bir Sirk Değil” başlıklı başyazısında, “Lieberman ve Ayalon'u, İsrail diplomasisinin sallanan amiral gemisinden uzaklaştırmalıyız” derken, “Eğer Başbakan Netanyahu, onları görevlerden almazsa, bu İsrail'in politikasını kendisi değil, onların belirlediği anlamına gelir” uyarısında bulundu.

BİLİNÇLİ EYLEMİN SONU MUTLU OLMADI

Gazete şunları yazdı: “Görünürde bu hafta Dışişleri Bakanlığı'nda sahnelenen, İsrail Türkiye'ye karşı, trajikomedinin mutlu bir sonu oldu. Baş aktörü Danny Ayalon, Türk Büyükelçisi ve onun amirlerine bir özür mektubu gönderdi ve Türkiye'nin büyükelçisini geri çağırma tehdidi ortadan kaldırıldı. Ancak sorun, kapalı bir görüşmeden sızdırılan bir dil sürçmesi veya bir yorum değil. Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve yardımcısı Ayalon'un bilinçli eylemi ve sonu, mutlu bir son olmaktan uzaktır. Bunu da farklı bir şeyin başlangıcına dönüştürmemiz lazım: Lieberman ve Ayalon'u İsrail diplomasisinin sallanan amiral gemisinden uzaklaştırmalıyız.”

NETANYAHU ÇILGINLIĞI

Lieberman'ın, 'ulusal gururun savunucusu' rolünü oynayabilmek için kamuoyu önünde Başbakan Erdoğan ile çatışmayı yeğlediğini vurgulayan Haaretz, bunun partisi için oy kazandıracağına inandığını belirterek, “Bu da, Lieberman'a dış politika dosyasına teslim eden Başbakan Netanyahu'nun çılgınlığının yeni bir kanıtıdır” diye yazarak, politikacılar için “Her ikisinin mesleki tecrübeleri, Lieberman'ın etkisiyle zedelendi” yorumunu yaptı.

KURTLAR VADİSİ'NE HEYECAN GÜLÜNÇ

İsrail'in diplomatik protestosuna neden olan “Kurtlar Vadisi” meselesine de değinildiği başyazısında şu eleştiriye yer verildi: “İsrail'in çarptırılmış bir biçimde gösterildiği bir TV programına ilişkin heyecan özellikle garip. Bunlar, dışişleri bakanları veya yardımcıların eğilmesi gereken konular değildir ve elbette ki gülünçtür.”

Sandalye oyunuyla ancak hata yaparsın

İsrail'de Kadima Partisi lideri ve eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'a davranışıyla ilgili olarak, “Sandalye oyunlarıyla İsrail'in çıkarlarını koruduğunu zannedenler, stratejik hata yapıyor” dedi.

Utanç verici hareket

İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi Alon Liel, “Ayalon'un hareketi, İsrail diplomasisi açısından bir utançtı. Eski bir diplomat olarak utanç duydum. Ancak bunun çok da önemli olduğunu düşünmüyorum” dedi. Eski diplomat Liel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ya da hükümetin herhangi bir üyesini kesinlikle “Yahudi karşıtı” olarak görmediğini de ifade etti.

Bu yapılmamalıydı

İngiliz yayın kuruluşu BBC'de yayımlanan “Hardtalk” programına Kudüs'ten katılan İsrail Başbakan Yardımcısı Dan Meridor, Ayalon'un Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'a davranışıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Türkiye, İsrail'in sınır komşusu değil; ama yakın ve önemli bir komşusu. Türkiye ile iyi ilişkilerimiz var. Bu yapılmamalıydı. Özür dilendi ve bunun Türkiye ile temel ilişkilerimizi değiştireceğini düşünmüyorum. Böyle olduğu için üzgünüm. Karşılıklı olarak eskiye dayanan ilişkilerimiz var. Her şeyin eskisi gibi olacağını umuyorum.”/yeni şafak