Aydın Baro Başkanı Sümer Germen; son günlerde gündeme gelen dinleme iddialarıyla ilgili olarak, Anayasa"da temel hak ve hürriyetlerin düzenlenmiş olduğunu hatırlattı. Bu konudaki ifadelerin açık olduğunu ifade eden Germen, kişi haklarından olan haberleşme hürriyeti ile ilgili hakların güvence altına alınmış olduğunu belirtti.
Son yaşanılan olayların Avrupa Birliğinin hedeflendiği, demokrasi ve hukuk devleti söylemlerinin kullanıldığı bir dönemde Türkiye"ye zarar verdiğini iddia eden Aydın Baro Başkanı Sümer Germen, konunun tarafları olanların durumun farkına varması gerektiğini söyledi. Uluslararası sözleşmelerle hukuk devletinde olması gereken temel prensip, insan hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınarak şeffaf toplumlar oluşturulmasının amaçlandığını belirten Germen, “Bu doğrultuda 26- 28 Mayıs 1970 tarihleri arasında Türkiye"yi temsilen Adalet Bakanı"nın da katıldığı konferansta gizli dinlemeye karşı önlem alınması gerektiği vurgulandığı gibi milletlerarası işbirliğinden de söz edilmiştir. Yine; 10 – 12 Mart 1994 tarihlerinde Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yaptığı toplantıda "Topluluk ülkelerinde telefon dinleme kuralları" ile ilgili uluslararası kongre düzenlenerek bu konuda bir dizi kararlar alınmıştır. Buna göre; dinlemeler yasayla düzenlenmeli ve yargıç kararına bağlı olmalıdır. Güvenlik ve hukuki dinlemeler arasında net bir ayırım yapılmalı, hukuki dinlemeler için azami güvenceler öngörülerek ve önleme dinlemelerinin kullanılabilir olması engellenmelidir.
Hukuksal dinlemelerin nesnel sınırları çizilmeli, dinlenecek kişilerin kimliği kesin olarak belirlenmeli ve dinlemeye sadece zorunlu görülen hallerde ve ağır suçluluk göstergelerinde başvurulmalıdır” dedi.
Yapılan düzenlemeler doğrultusunda çağdaş Avrupa normları göz önüne alınarak Türkiye"de de yasaların çıkarıldığına değinen Germen, “Yasalarla suç dolayısı ile yapılan soruşturma ve kovuşturmada kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka suretle delil elde edilmesi imkanının bulunmaması durumunda; hakim kararı ile şüpheli veya sanığı telekomünikasyon yolu ile iletişimi tespit edilebilir, dinlenebilir, kayda alınabilir ve sinyal bilgileri değerlendirilebilir. Tedbir kararı en çok üç ay için verilebilir, bu süre bir defa daha uzatılabilir. Bu nedenle ortaya atılan son iddialar demokrasi ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmamaktadır” diye konuştu.