Rahip SantoroHrant Dink ve Malatya Zirve Yayınevi cinayetleri bu kapsamda değerlendirilirken AGİT üyesi 56 ülkeden, 34'ünde bu suçun tanımının olduğu belirtildi

Nefret Suçları Yasa Platformu, 47 sivil toplum örgütü ile birlikte kampanya başlattı. AGİT üyesi 56 ülkeden, 34'ünde 'nefret suçu' tanımı olduğu belirtilerek Türkiye'nin acilen nefret suçları ile ilgili yasal bir düzenlemeye ihtiyacı olduğu vurgulandı. Yasalardaki bu eksikliğin faillerin ceza almamasına yol açtığı vurgulanarak bir yasa taslağı hazırlanması ve Meclis'e iletilmesi kararlaştırıldı.  

İnsan hakları dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarının aralarında bulunduğu 49 kurumdan oluşan Nefret Suçları Yasa Platformu, TCK'da 'nefret suçları'nı kapsayan bir yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi için kampanya başlattı. Önümüzdeki 2 yıl içinde gerekli yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi ve bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçlayan platform, söz konusu yasa tasarısını şubat ayında tamamlayıp, Haziran'da Meclis'e gönderecek.

YASA TASLAĞI HAZIRLANACAK

Nefret Suçları Yasa Kampanyası'nın tanıtımı için Taksim Hill Otel'de basın toplantısı gerçekleştirildi. Platform üyelerinden Levent Şensever, 47 sivil toplum örgütünün kampanya için bir araya geldiğini söyledi. "Sen de başkasın, nefretme" sloganıyla yola çıkarak Nefret Suçları Yasa Kampanyası'nın başlattıklarını söyleyen Şensever, taslak yasa metninin ilgili kurum ve kişilere sunulacağını söyledi. Şensener, uluslararası düzenlemelerde yer alan "nefret suçu" tanımına, sağlık ve cinsiyet kimliği konularını da eklediklerini belirtti. Nefret suçlarının hedefinde etnik gruplar, cinsiyet kimlikleri, cinsel yönelim, siyasal ve dini gruplar gibi pek çok topluluğun olduğunu anlatan Şensener, Türkiye'de ise etnik kimlik, inanç ve cinsel eğilim konularının daha çok hedef halini aldığını belirtti. Türk Ceza Kanunu'nda "nefret suçları" tanımının yer almadığını vurgulayan Şensener, "AGİT üyesi 56 ülkeden, 34'ünde bu tanım var. Bu durum da faillerin ya ceza almamasına ya da yeterince ceza almamasına neden oluyor" diye konuştu. 

NEFRET SUÇU CİNAYETE GİDİYOR

Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu da nefret suçlarının dünya çapında başta etnik, ulusal ve dini kimlik, cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli özelliklere yönelik işlendiğini aktardı. Bu suçların taciz veya hakaretten, mülk ve eşyalara zarar vermeye, okul veya işyerinde zorbalıktan, kundaklama ve cinayete kadar varabildiğini kaydeden İnceoğlu, Türkiye'nin nefret suçları bakımından zengin bir ülke olduğunu,Hrant Dink suikastı gibi birçok olayın bu suç kapsamında meydana geldiğini vurguladı. Türkiye'nin acilen nefret suçları ile ilgili yasal bir düzenlemeye ihtiyacı olduğuna dikkat çeken İnceoğlu, nefret suçlarının, mağdurun ait olduğu gruba mesaj vermeyi de amaçladığını belirterek, "Devletin nefret suçlarına karşı alacağı tutum ve yasal düzenlemeler toplumsal barışın güçlenmesi için son derece değerli bir mesaj da vermiş olacak. Bu pek çok mağdur grubun çoğulcu demokrasiye ve adalete yönelik güvenini de arttıracaktır" diye konuştu.

Trabzon'da 2006 yılında işlenen Rahip Santoro, 2007'deki Hrant Dink ve Malatya Zirve Yayınevi cinayetleri; Manisa Selendi'deki Romanlara yönelik linç girişimleri, çeşitli il ve ilçelerde Kürt vatandaşlara yönelik saldırılar ve eşcinsel cinayetleri Türkiye'deki nefret suçlarına örnek gösterildi. Norveç'te 78 kişinin öldürüldüğü İslamofobik saldırı, ve Almanya'daki Türkiye kökenlileri hedef alan ırkçı cinayetler de dünyadaki nefret suçlarından sayıldı.

SANATÇILARDAN DESTEK

Aralarında Lale Mansur, Serra Yılmaz, Zuhal Olcay, Küçük İskender, Murathan Mungan gibi isimlerin bulunduğu sanat, siyaset ve akademi camiasından isimler de kampanyaya desteklerini açıkladı. Kampanyaya destek vermek isteyenlerin imza.nefretme.org adresini kullanabileceği belirtildi.

HABER: Serbest ÖZDEN / BUGÜN GAZETESİ