Darbe dönemi anayasası yerine “özgürlükçü” hedefle yürütülen yeni anayasa için gelen öneriler arasında “Din derslerinin halen ortaöğretimlerde zorunlu olması yetmez. Tüm okullarda zorunlu olsun” istemi dikkat çekti. İmam Hatip Liseleri Mezunları Mensupları Derneği (ÖNDER), yeni anayasada, “Cumhurbaşkanı ve milletvekillerine dini yemin hakkı tanınmasını”, “Laiklik ilkesinin çakarılarak inançlara saygının yazılmasını”, “Türbanın ilköğretim ve kamuda da serbest bırakılmasını” istedi.

ÖNDER Genel Başkanı Hüseyin Korkut tarafından 31 Aralık’ta TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e iletilen ve öneriler arasında öne çıkanlar özetle şöyle:

Laiklik yerine inançlara saygı: Türkiye’de çoğulcu demokratik toplumun oluşmasını engelleyen, milliyetçilik ve laiklik ilkeleri Cumhuriyetin nitelikleri arasından çıkarılmalı.

Zorunlu din dersi sürekli: Objektif ve tarafsızlık ilkelerine uygun, belli bir din ve inanca dayanmayan, din kültürü ve ahlak dersi, eğitimin her kademesinde, herkes bakımından zorunlu hale getirilmeli.

Türban her yerde ve daima: Din ve inanca dayalı kılık ve kıyafet her bakımından bir hak olarak tanınmalı ve hayatın her safhasında serbest olmalı; kamu görevlileri ve öğrenciler için kılık ve kıyafet uygulamaları, inançların gereğini yerine getirmeye engel olmayacak şekilde düzenlenmeli.

Cumhurbaşkanı dini yemin etsin: Cumhurbaşkanı ve milletvekilleri için isteklerine bağlı olarak dini yemin tanınmalı.

Din subaylığı

Dernek, yeni anayasa önerileri arasında yer vermemekle birlikte resmi internet sitesinde “din subaylığı” adıyla bir proje de geliştirdi. Proje için, “Bu subaylar din eğitiminin yanında askeri eğitim de alarak ordulara katılmaktadırlar. Hiyerarşik yükselmeleri ise generalliğe kadar olabilmektedir” denildi.
cumhuriyet