Ardahan'daki temaslarının ardından Kars'a gelen Dinçer, DSİ Konferans Salonu'nda düzenlenen ''AK Parti İl Başkanlığı Genişletilmiş Divan Toplantısı''na katıldı.

Dinçer, burada yaptığı konuşmada, artık çevreye duyarlı, vatandaşın beklentisine karşı hassas, değişiklikleri fark eden ve çocukların ihtiyaçlarına, ilgisine, kabiliyetine, zekasına göre, toplumun da farklı kesimlerinin ihtiyaç ve isteklerine göre bir eğitim yapmak istediklerini söyledi.

Eğitimi 12 yıla çıkararak, zorunlu hale getireceklerini ifade eden Dinçer, ''Bundan sonra çocuklarımızı ilkokul birinci sınıftan itibaren alacağız ve 12 yıl boyunca, 6 yaşından 18 yaşına kadar çocuklarımızı okullarda eğiteceğiz ve bu zorunlu olacak. Çocuklarımızın her birinin kaydını da otomatik olarak yapacağız'' diye konuştu.

Dinçer, Türkiye'nin orta öğretimdeki okullaşma oranının yüzde 69 olduğuna dikkati çeken Dinçer, AK Parti hükümeti iktidara gelmeden önce bunun yüzde 50'ler seviyesinde bulunduğunu anımsattı.

Bakan Dinçer, şunları kaydetti:

''1999 yılında dünyanın çağ nüfusunun orta öğretimdeki okullaşma oranı yüzde 81'di. Biz hala dünyanın 1999 yılındaki ortalamasına çıkamadık. 2009 yılında bu oran yüzde 88'e çıktı. Yani 100 çocuğun 88'i okula gidiyor ama bizde 69 çocuk gidiyor okula. Böyle bir altyapınız varsa, sizin 2023 yılına dünyanın ilk 10 ekonomisine girmeye imkanınız olabilir mi? Böyle baktığınızda dünyayla bizim aramızda çok ciddi bir mesafe oluşmuş. Ama dünya yerinde dursa biz de yeni tedbir alarak dünyaya yetişsek, bu güzel bir şey... Birkaç yılda ulaşırız. Ama dünya yerinde durmuyor.''

-''İlkokul birinci sınıfta herkese zorunlu eğitimi vereceğiz''-

Eğitimde, ''4 4 4'' diye şartlara göre kademeleştirme yaptıklarını ifade eden Dinçer, şöyle konuştu:

''Biz bu tartışmayı yaparken haksız bir şekilde şunu söylediler; 'artık kız çocuklarının okuması olmayacak'. 'Haydi çocuklar okula' diyorduk eskiden, bunu tersine çevirip 'haydi kızlar eve' diye dönüştürdüler. Erken evlilikler üzerinden bize haksız bir propaganda yapmaya başladılar. Halbuki kız çocuklarının okullaşmasıyla ilgili bu hükümet inanılmaz bir çaba sarf etmişti. Eğitimi zorunlu olarak 12 yıla çıkardığımız halde 'erken evlilik olacak' diye ana muhalefet partisi ve onun yandaşları, bize propaganda yaptılar.''

Dinçer, ''Türkiye'yi demokratik bir hale getiriyoruz. Giderek milletin yönettiği bir ülkeye dönüştürüyoruz. O zaman eğitim sistemini de demokratikleştirmemiz ve esnekleştirmemiz gerekir, ona paralel bir şekilde. İlkokul birinci sınıfta biz herkese zorunlu eğitimi vereceğiz ve tek eğitim vereceğiz. Çünkü ilkokul birinci sınıfta temel kabiliyetler öğretiliyor'' ifadelerini kullandı.

Yeni uygulamayla, öğrencinin 3 veya 4 dersi her yıl seçmeli olarak alabileceğini vurgulayan Bakan Dinçer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Tabii bu seçimli dersler önemli. Sizlerin de takdir edeceği bir düzenleme daha yaptık. Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Efendimiz'in hayatını seçmeli ders olarak koyduk. İnşallah bütün ortaokullarımızda çocuklarımızdan kim Kur'an-ı Kerimi öğrenmek istiyorsa, birinci sınıftan 8'inci sınıfa kadar ister 8 yıl boyunca, isterse herhangi bir yılda bir sene veya iki sene, ne kadar istiyorsa o kadar Kur'an-ı Kerimi seçimli ders olarak kendisine vereceğiz. Bunu da geleneksel yöntemle, diyanetin uyguladığı veya Kur'an kurslarının uyguladığı bir yöntemle yapmayacağız. Modern bir yöntem ve anlayışla kur sistemiyle yapacağız.''

Daha sonra spor salonunda düzenlenen ''Kars 2012 Bölgesel Halk Eğitim Fuarı''nın açılışını yapıp, stantları gezen Dinçer, Hasan Harakani Türbesi'ni de ziyaret etti.
Kaynak: AA