Fatih'te bir otomobilin içinde başlarından vurularak öldürülen yeni evli çiftten gelin Soney Vural, İstanbul'da toprağa verildi.

Adli Tıp Kurumundan yakınları tarafından alınan Soney Vural'ın cenazesi, Kocamustafapaşa'daki Ermeni Patrikhanesine bağlı Surp Kevork Kilisesi'ne getirildi.

Burada düzenlenen dini törende, dualar ve ilahiler okundu. Soney Vural'ın tabutunun üzerine duvak konuldu. Soney Vural'ın annesi Hatun Öğmen, diğer çocuklarının kollarına girerek ayakta durmaya çalıştı. Anne Öğmen, kızının tabutunun üzerine yaslanarak ağladı. Cenaze töreninde Kürtçe ağıtlar da yakıldı.

Törene, Soney Vural'ın babası Nadir Öğmen, kardeşleri Zaro ve Karalin Öğmen ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, damat Zekeriya Vural'ın akrabaları ve dayısı Mehmet Erem ile çok sayıda kişi katıldı. Tören sırasında, polisin güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

Cenaze töreni sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan rahip Yeğişe Uçkunyan, ''Çok üzülüyoruz. Bir rahip, din adamı olarak çok üzgünüm. Toplumların, bazısı yazılı bazısı yazısız birtakım kuralları ve düşünceleri vardır. Yaşanılan bu olaydan dolayı üzgünüz'' dedi.

-DAMADIN DEDELERİ 60-70 YIL ÖNCE HRİSTİYAN'DI-

Zekeriya Vural'ın dayısı Mehmet Erem, cinayetin kız davası değil, din davası olduğunu savunarak, ''(Düğünü kilisede yapalım) demişler, 'hayır' denmiş. Zekeriya'dan dinini değiştirmesini istemişlerdi. O kabul etmedi ama kız kabul etmişti. Buraya başsağlığı dilemek için geldik. Allah kimsenin başına böyle bir olay getirmesin. Çok üzgünüz. Zekeriya'nın ailesi, dedeleri, 60-70 yıl önce Hristiyan'dı. Daha sonradan Müslümanlığı kabul ettiler. Zekeriya ailede ikinci kuşak Müslüman olanlardan. Ancak dinini değiştirmeyi istemedi. Üzüntümüz büyük'' diye konuştu.

Öğmen ailesinin avukatı Adnan Mercan da bu olayın dinlerle alakası olmadığını ifade ederek, ''Dinler arasında hoşgörü söz konusudur. Aile Mardinlidir. Mardin'de dinler arasında hiçbir zaman ayrım olmamıştır. Binlerce yıldır beraberiz. Basına yansıyanların töreyle ilgisi yoktur. Zekeriya'nın Hristiyan olması için baskı yapılmamıştır. Bu olay aile kararı değildir. Ailesinin Müslüman damat istememesi normaldir ama bu onu öldürecekleri manasına gelmez. Aile çok üzgün. Aile dün camiye gitti, bugün kiliseye de geldi. Bu olay tartışma sonucu ortaya çıkmıştır. Yaşananlardan büyük üzüntü duyuyoruz'' dedi.

Zekeriya Vural'ın yakınlarından Bekir Varun ise avukat Mercan'a tepki göstererek, ''Çocuklar yanlış yaptığında büyükler toplanır onlara yol gösterir. Yapmış oldukları insanlık dışı bir harekettir. Bu, her zaman yapılan şeydir'' görüşünü dile getirdi.

Sözlü tartışma büyümeden araya giren polis, Varun'u uzaklaştırdı.

Buradaki törenin ardından Soney Vural'ın cenazesi Zeytinburnu'ndaki Balıklı Ermeni Mezarlığı'na defnedildi.

A.A.