Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)'nun özel kanalların Türkçe dışındaki dillerde yayın yapması ile ilgili yayın sınırını kaldıran yeni yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. "Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik" ile özel kanallar RTÜK denetiminde farklı dillerde yayın yapabilecek.
Resmî Gazete'nin 25 Ocak 2004 tarihindeki 25357. sayısında yayımlanan Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik ise yürürlükten kaldırıldı. Yürürlüğe giren yeni yönetmeliğin amacı, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu dışındaki radyo ve televizyon kuruluşlarının, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde yayın yapabilmelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek olarak belirtildi.

Yönetmeliğin 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'un 4'üncü maddesine dayanılarak hazırlandığı ifade edildi. Radyo ve televizyon kuruluşlarının, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde yayın yapabilmeleri, RTÜK'ün bu Yönetmelik hükümlerine göre vereceği izne tabi olacak. Üst Kurul izni olmadan bu dil ve lehçelerde yayın yapılamayacak.

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikte yer alan hususlar ise şöyle: "Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde yayın yapmak isteyen radyo ve televizyon kuruluşları; yayın yapmak istedikleri dil ve/veya lehçeleri, bu dil ve lehçelerde yayınlanacak program türlerini, bu programların, günlük yayın akışı içindeki yerleşimini ve aylık yayın planlarını belirleyen yönetim kurulu kararı ile birlikte Üst Kurul'a başvururlar.

Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde yayın yapmak isteyen yayın kuruluşlarının talepleri yayın alanı, teknik imkanlar ve talep edilen dil ve lehçede yayın yapan diğer kuruluşlar da göz önünde bulundurularak Üst Kurul tarafından değerlendirilir ve uygun görülmesi halinde bu dil ve lehçelerde yayın yapma izni verilir.

Farklı dil ve lehçelerde yayın yapma izni olmayan yayın kuruluşlarının günlük, aylık ve yıllık yayın planları göz önüne alındığında süreklilik arz etmeyen münferit müzik eserlerinin yayınları ve sinema filmlerine yer verilmesi izne tabi değildir.

Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde Üst Kuruldan yayın yapma izni alan kuruluşlar yayınlarını, 3984 Sayılı Kanun ve bu kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmeliklere, Üst Kurul'un öngördüğü diğer yükümlülüklere uygun olarak yapmakla yükümlüdürler.

Kanundaki esaslara, yayın ilkelerine ve Üst Kurul tarafından öngörülen yükümlülüklere aykırı yayın yapan yayın kuruluşları 3984 Sayılı Kanun'un 33'üncü maddesi hükmü uyarınca cezalandırılır.

Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde, Üst Kurulun izni olmadan yayın yapan yayın kuruluşlarına 3984 Sayılı Kanun'un 34'üncü maddesi hükmü uyarınca izinsiz yayın müeyyidesi uygulanır.

Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan yönetmeliklerin ilgili hükümleri uygulanır."/yeni şafak