Bursa Oto Galeri Sitesi (Oto-Koop) Başkanı Rasim Hazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kullanılmış otomobil satışlarının son yıllarda daha çok internete kaydığını, dolandırıcıların da bu alanı yoğun şekilde kullandıklarını belirtti.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirler başta olmak üzere, özellikle internet üzerinden yapılan satışlarda dolandırıcılık şikayetleri aldıklarını anlatan Hazar, mağdur vatandaşların muhatap dahi bulamadıklarına dikkati çekti.

KAPORALARI TOPLAYIP ORTADAN KAYBOLUYORLAR

Hazar, ikinci el araç satılan bazı internet sitelerine piyasanın çok altında fiyatlarla araç ilanı bırakan bu kişilerin, telefonla kendilerine ulaşan ve fiyatı uygun aracı kaçırmak istemeyen alıcılardan, 1-2’şer ya da 3’er milyar lira kapora talep ettiklerini ifade ederek, banka hesaplarına yatırılan kaporaları toplayan dolandırıcıların aynı gün ortadan kaybolduklarını anlattı.

Vatandaşlardan noter satışı yapılmadan hiçbir ödemede bulunmamaları uyarısında bulunan Hazar, bu şekilde para kaptıranların sayısının giderek arttığına işaret etti.

KİLOMETRE DÜŞÜRME YAYGINLAŞTI

”Kilometre düşürme”nin de yaygın şekilde kullanıldığını vurgulayan Hazar, bunun çok düşük fiyatlar karşılığında, yaygın şekilde yaptırıldığına dikkati çekti.

Hazar, aracın boyası ve kaportası kadar, kilometre kontrolünün de son derece önemli olduğuna işaret ederek, eskiyen, yıpranan bir aracın kilometresinin çok düşük seviyelerde olmasının, vatandaşlar için önemli bir ipucu olabileceğini bildirdi.

Vatandaşların talip oldukları araca iyi bir inceleme yaptırmalarının önemine değinen Hazar, aracın kilometresinin düşürüldüğünü satım işlemi sonrasında öğrenen vatandaşların zor durumda kaldıklarını, çoğu zaman muhatap bulamadıklarını kaydetti.

PIRIL PIRIL ARACINIZ PERT ÇIKABİLİR

Hazar, pert kaydı değiştirilen araçların satışı konusunda da çok şikayet olduğuna değinerek, araçların pert kayıtlarının motor ve şasi numaralarıyla oynanarak değiştirildiğini ve hasarsızmış gibi satıldığını belirtti.

Sigorta şirketlerinin, tam hasarlı araçları, bedelleri araç sahibine ödendikten sonra satışa çıkardıklarını anlatan Hazar, bu araçları sigorta şirketinden satın alan kişilerin aracı kaportacılarda yaptırarak yeniden satışa çıkarabildiklerini söyledi.

Hazar, bu araçların trafik yerine doğrudan hurdaya gitmesi gerektiğini vurgulayarak, ”Ama piyasada trafikte dolaşan 16-17 bin pert araç var. Onarılmış, pırıl pırıl boyanmış, piyasaya sürülmüş. Yani pırıl pırıl aracınız pert çıkabilir” diye konuştu.

OTOMOBİL HAYALİ KABUSA DÖNÜŞEBİLİR

Kullanılmış araçların satışlarında belli bir kontrol mekanizmasının olmadığını, bu yüzden internet üzerinden ya da kayıt dışı şekilde isteyen herkesin ikinci el araç alım satımı yaptığını ifade eden Hazar, bunun dolandırıcılar için uygun bir ortam yarattığını dile getirdi.

Vatandaşları satın alacakları araçları iyi sorgulatmaları, inceletmeleri ve görünüşe aldanmamaları konusunda uyaran Hazar, ”Vatandaşlar, araçlarını güvenilir, adresi belli olan yerlerden alsın. Aksi halde otomobil hayali kabusa dönüşebilir, aldığı araç elinde kalabilir” dedi.