Benlerin, deriye rengini veren 'melanosit' pigment hücrelerinin çoğalması sonucunda geliştiğine dikkat çeken Şimşek, benlerdeki değişimlerin takip edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Benlerin büyük çoğunluğunun iyi huylu seyir gösterdiğini hatırlatan Şimşek, ancak kansere dönüşme ihtimalinin de bulunduğunu kaydetti.

Benlerin, genetik olarak da oluşabileceğine vurgu yapan Şimşek, uzun süre güneşte kalmanın, benlerin kansere dönüşmesini tetiklediğini anlattı. Ben renginin değişmesi halinde cilt doktoruna başvurulması gerektiğini anlatan Memorial Diyarbakır Hastanesi Dermatoloğu Uzman Doktor Mehmet Şimşek, şunları kaydetti: "Normalde herhangi bir sorun yaratmayan benlerin renginde değişim oluyor, büyüyor, kanama ve kaşıntı yapıyor, kenarları düzensizleşiyorsa bunların mutlaka kanser riski açısından cilt hastalıkları uzmanlarınca dermatoskopik muayenesinin ve belli aralıklarla takibi yapılmalıdır. Gerektiğinde patolojik inceleme öngörülebilir."

'Benler cerrahi müdahale ile alınırsa kansere dönüşebilir.' kanaatinin yanlış olduğunu kaydeden Şimşek, bu gibi yanlış inanışların erken tanı şansını ortadan kaldırdığını söyledi. Şimşek, "Bütün şüpheli benler tanı ve tedavi amaçlı mutlaka incelenmeli, doktor tarafından gerekli görüldüğü takdirde patolojik inceleme yapılmak üzere alınmalıdır. Benleri deri üzerinden yok etmek oldukça kolay ve ağrısız bir işlemdir" diye konuştu.