Fransa"da 1976 yılında piyasaya sürülen ve Türkiye"de de satılan diyabet ve kilo ilacı Mediator"un (Benflourex) en az 500 kişinin ölümüne neden olduğu ortaya çıktı. Fransa"nın ikin ci bü yük ilaç firması Servier"nin 1975"ten Kasım 2009"a kadar ürettiği "Mediator" (Benf lu orex) isimli ölümcül ilaç şeker hastalıkları (diyabet) tedavisinde olduğu kadar diyabet hastalarındaki kilo sorunlarına karşı kullanılıyor.

Fransız Sağlık Ürünleri Dairesi ve Ulusal Hastalık Sigortaları Sandığı"nca yapılan araştırmaların sonucu na gö re ilaç, 3 bin 500 ki şi nin de hastanelik olmasından doğrudan sorumlu. Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Xavier Bertrand sorumlular hakkında gerekli müdahalelerin acilen yapılacağını açıkladı.

Kalp kapakçığını etkiliyor

İlacın kalp kapakçığında sorun yaratabileceği 2006"da anlaşılmıştı. İlacı 2006"dan sonra almaya başlayanlar yakından izlenmiş, bunlar arasında, kalp kapakçığı sorunlarından ölenler olmuştu. İlacın üreticisi Servier ise kalp kapakçığı sorununun nüfusun yüzde 2,5"ini zaten doğal olarak etkilediğini, bu riskin, ileri yaşlarda ve diyabetle arttığını iddia ediyor.