İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nin on beşincisi, 27 Eylül- 2 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, 1997 yılından bu yana Türkiye’den ve dünyadan yüzlerce belgesel filme ev sahipliği yaptı. Festival komitesi, 1001 Belgesel’in 15. yıl temasını “sistem hatası” olarak belirledi.

Siyaset, ticaret, adalet, milliyet, diyanet toplumların ve bireylerin özgür seçimlerini günden güne daraltan yeni egemenlik aklının hizmetinde. Tüm nehirlerin yatağı, aynı bataklığa doğru değiştiriliyor. İnsanın ilkel içgüdü, korku ve refleksleri yaşama hakim kılınıyor. Bilinç, aşırı yüklemeyle tıkanan kanallardan geçip yardıma gelemiyor. Sistem hata veriyor.

Günlük yaşamımıza yoğunlukla giren bilgisayar teknolojisinin “durduğu” ve yeniden başlatılmadan kendini toplayamadığı nokta… “Sistem hatası” söz konusu aygıtlarda “donanım ve yazılım uyuşmazlığı”, “bellekte yetersizliği”, “sistem aygıtlarına binen aşırı yük” ve benzeri nedenlerle açıklanır. Onarım için önerilen ilk çözüm “ sistemin yeniden başlatılmasıdır.” Sorun devam ederse uyumsuzluğa ya da aşırı yüklemeye yol açan eklentiler sistemden ayrılır, bellek güçlendirilir. Sistem, belleğe ulaşımın, bu veri, bilgi deposuyla alış-verişini hızlandıracak önlemlerle yeniden yapılandırılır.

GERÇEĞİN 7 RENGİ
Burdan hareketle Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali ana gösterim programını yine renklerle belirlenmiş bölümler altında düzenliyor. Gerçeğin 7 rengi…

Siyah: İnsanın İnsana Ettikleri: Haklar, haksızlıklar, savaşanlar, savaşılanlar, ezilenler, ezenler.
Kırmızı: İş ve emek, işçi ve emekçi öyküleri
Turuncu: Modern zaman öyküleri
Sarı: Göç öyküleri
Mavi: Olağanüstü insanların sıradan, sıradan insanların olağanüstü öyküleri
Mor: Sanat ve kültür
Yeşil: Sürdürülebilir bir dünya için uğraşan filmler

ORTADOĞU VE AFRİKA
Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, düzenlenmekte olduğu İstanbul şehrinin konumu gereği; iki kıtada birden düzenlenen festival olmanın getirdiği sorumlulukla, tüm dünyadan, ağırlıklı olarak da Asya, Afrika ve Avrupa’dan belgesel sinemacılarının buluşma ve ortak söz söyleme platformu olma amacında.

Bu yaklaşıma uygun olarak, geride bıraktığımız yıl boyu yaygın medya ve sosyal ağlarla izlediğimiz, dünyayı ve özellikle de bulunduğumuz coğrafyayı sarsan, “Arap Baharı” diye de adlandırılan olayların, bir de belgeselci gözüyle, belgesel sinema diliyle izlenmesi düşüncesinden yola çıkıyoruz. Ortadoğu ve Afrika’daki gelişmeleri izleyen belgesel sinemacılara, filmlere çağrı yapıyoruz.

GENÇ BELGESELCİLER - İLK FİLMLER
Türkiye’de belgesel sinemaya olan gereksinim ve ilgi hızla artarken, bunun doğal sonucu olarak genç sinemacıların bu alanına girişleri de çoğalıyor. İlk filmler sayı ve nitelik olarak büyüyor. 15 yıldır Türkiye’de belgesel sinemanın en köklü platformu olan Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, bu yıldan başlayarak başarılı ilk filmlerden bir seçkiyi izleyici ile buluşturuyor; genç belgeselcileri destekliyor. Bu yıl ilk kez, genç belgeselcilerin ilk filmlerinden oluşacak seçkimize başvurularınızı bekliyoruz.