Bilişim uzmanları anti virüs yazılımından, güvenlik duvarına kadar birçok koruma yöntemi öneriyor.

Günlük yaşamın vazgeçilmez cihazlarından bilgisayarlar, hayatı kolaylaştırırken aynı zamanda taşıdıkları potansiyel risklerle kullanıcıları zor durumda bırakabiliyor. Gereken önlemleri almayanların bilgisayarların siber korsanların mola yeri olması işten bile değil. İnternet uzmanları sorunsuz bilgisayar kullanımı için çeşitli önerilerde bulunuyor.

En önemli güvenlik önlemi ise anti virüs yazılımı.

Birçok virüs elektronik posta ya da internet indirmeleriyle yayılırken bazıları yerel ağ ya da USB diskler vasıtası ile dolaşıyor. Özetle virüslerin bulaşması için bilgisayarlar birçok yöntem de sunuyor. İyi ve güncel bir anti virüs yazılımı bir çok virüs tehlikesini baştan engelleyebiliyor.

-İnternet indirmelerine dikkat-

Bilişim uzmanları internetten yapılan indirmelerin riskine işaret ediyor.

Ekran koruyucu, ya da sohbet programı gibi bazı ücretsiz yazılımların içerisine gizlenen kötü amaçlı yazılımlar sayesinde virüsler yayılma gösterebiliyor.

Kullanıcı basit bir ekran koruyucu yüklediğini düşünürken arka tarafta bir çok riskli program da çalışmaya başlayabiliyor. Bu programlar başka diğer virüsler için "açık kapılar" da bırakabiliyor.

Uzmanlar hangi programın riskli hangi programın risksiz olduğu konusunda kullanıcı şüpheye düşerse o programdan vazgeçmesini öneriyorlar.

-Elektronik postalara güvenmeyin-

Yeni geliştirilen elektronik postalar, sizin kimi sevip sevmediğinize ya da başka bir deyişle kime güvenip kime güvenmediğinize bir çeşit sosyal mühendislik hilesi ile karar verebiliyor. Zira virüs ya da truva atı bir bilgisayara bulaştıktan sonra adres defterindeki aynı soy isimli ya da şirket uzantılı posta adreslerine öncelikle kendisini gönderiyor.

Bilişim uzmanları "Çoğu kişi eşinden, kardeşinden ya da annesinden elektronik posta ile gelen bir dosyayı açma konusunda daha rahat davranıyor" görüşünü dile getiriyor.

"Balıkçı" denilen siber korsanlar ise bilinen şirket adreslerinden geliyormuş gibi postlar gönderebiliyor.

Uzmanlar kullanıcıların elektronik postalara güvenmemesini ve bilinen dosya formatları dışındakileri açmamalarını, özellikle şifre girilmesi istenen postalardan uzak durulmasını öneriyor.

-Araştırın-

Bilişim uzmanları, bilgisayarlarının yavaşlaması ya da alışık olmadık hata mesajları karşısında kullanıcılardan meraklı ve araştırmacı olmalarını istiyor.

Virüsler sıklıkla bilgisayarın yavaş çalışmasına neden olabiliyor ya da diğer programların çalışmasını engelleyebiliyor hatta anti virüs yazılımlarını dahi devre dışı bırakabiliyor.

Eğer internet servis sağlayıcınız çok fazla spam elektronik posta gönderdiğiniz konusunda bir uyarıda bulunuyorsa bu, bilgisayarınızda bir truva atı olduğu anlamına gelebiliyor.

Bu sebeplerden dolayı sorunu bulana kadar araştırmak gerekiyor aksi takdirde küçük bir sorun beraberinde çok daha büyük sorunlar getirebiliyor.

-Yönetici ayrıcalıklarını sınırlandırın-

Evde ya da işyerinde ortak kullanılan bilgisayarlarda yönetim erişiminin sınırlandırılması öneriliyor. Yaşanan uygulamalarda özellikle ortak kullanılan bilgisayarlarda bir kullanıcı çok dikkat ederken diğer bir kullanıcının umursamaz tavrı dolayısıyla virüs yüklenebiliyor ve oradan yayılıyor.

Bilişim uzmanları, ortak kullanılan bilgisayarlar sadece bilgisayarın nasıl korunabileceğini bilen kullanıcılara yetki verilmesi gerektiğini belirtiyor.

-Her zaman yedekleyin-

Şiddetli bir şimşeğin yanı sıra elektrikte yaşanan gel gitler hatta gerçek anlamda evde çıkabilecek bir yangın ya da yaşanacak sel felaketi ile dijital veriler kullanılamaz hale gelebiliyor.

Uzmanlar bazı virüslerin ise doğrudan bulaştığı bilgisayara format atarak bilgilere sonsuza dek elveda denilmek zorunda kalınabileceğinin altını çizerek önemli verilerin yedeklenmesini ve yedeklerin farklı bir mekanda tutulmasını ya da bulut bilişim kullanılmasını öneriyor.

-Çocuklara dikkat-

Uzmanlar, internet ile büyüyen yeni nesil çocukların, bilgisayar virüslerinden "bihaber" internet ortamında dolaşmasının da risk faktörü içerdiğini belirtiyor.

Söz konusu uzmanlar bu sebeple ailelerin "ebeveyn kontrol yazılımlarından" kullanmalarının hem potansiyel virüs tehlikeleri hem de çocukların sex, uyuşturucu ya da benzeri riskli sitelere girmesini engelleyeceğini kaydediyorlar.

Uzmanlar ayrıca çocukların da kullandığı bilgisayarların göz önünde ve ebeveynin oturduğu yerden görebileceği açıda olması gerektiğini söylüyor.

-Farklı siteler için farklı şifreler-

Bilişim uzmanları gazetelerde yer alan ve bazı önemli sitelerin kullanıcı şifrelerinin çalındığına ilişkin haberleri anımsatarak her site için farklı şifrelerin kullanılmasını öneriyor.

Uzmanlar, siber korsanların genellikle kullanıcıların farklı sitelerde aynı kullanıcı adı ve şifreyi kullandığının altını çiziyor.

-Önemli dosyaları şifreleyin-

Bilişim uzmanları önemli belgelerin bir şekilde siber korsanların eline geçmesi ihtimaline karşı, ele geçirseler dahi açamayacakları şekilde şifrelenmesini öneriyor.

Uzmanlar söz konusu istihbarat servislerinin bilgisayarları değilse standart bir bilgisayarda hiç elektrik kesilmemesi halinde bile 15-20 karakterli bir şifrenin çözülmesinin yıllarca sürebileceğine dikkat çekiyor.

-Güvenlik duvarı-

Uzmanlar bilişim dünyasında firewall denilen güvenlik duvarının aktif olmasının önemli olduğunu belirtiyor.
Söz konusu yazılım özellikle ağ üzerinden gelme riski olan kötü amaçlı yazılımlara karşı önemli bir savunma mekanizması olarak değerlendiriliyor.