Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Diyarbakır gezisi öncesi Çankaya'da düzenlenen toplantıda basın mensuplarının "Diyarbakır'a nasıl gideceksiniz" tarzındaki sorularını şöyle cevaplandırdı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Diyarbakır'a yapacağı seyahate ilişkin, ''Diğer illere yaptığı ziyaretlerle aynı çerçevede bir seyahat olduğu'' değerlendirmesinde bulundu.

Gül, TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik ödülleriyle, TÜBİTAK-TWAS teşvik ödülleri töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin Diyarbakır seyahatine ilişkin soruları üzerine, ''Nasıl Türkiye'yi geziyorsam, nasıl bütün illerimizi ziyaret ediyorsam, aynı çerçeve içinde bir seyahat. Nasıl bütün şehirlere gittiğimde vilayet, belediye, garnizon, üniversite ziyaretleri yapıyorsam, iş adamlarıyla bir araya geliyorsam, o şehrin ileri gelenleriyle oturup yemek yiyorsam o çerçeve içerisinde önem verdiğim bir şehir'' diye konuştu.

Gül, medya temsilcileriyle sohbeti sırasında ise bilim ve teknoloji haberlerinin teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, ''Her büyük gazete ve televizyonunun bir bilim ve teknoloji muhabiri olsun'' temennisini dile getirdi.

TÜBİTAK ÖDÜLLERİ VERİLDİ

TÜBİTAK tarafından her yıl bilim alanında önemli başarılara imza atan isimlere verilen 45'nci Bilim,Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri sahiplerini buldu. 18 ayrı dalda ödüle layık görülen yılın bilim adamlarına ödülleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından takdim edildi. Gül törende yaptığı konuşmada bilim alanında önemli mesafeler kat edilse de diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'nin geride kaldığını belirterek "Bunun sebebi enerjimizi biraz farklı yönlere harcamamızdır. Önceliklerimizi ciddi olarak tespit edemedik. Enerjimizi biraz iç sürtüşmelerle çok fazla harcadık" dedi.

TÜBİTAK tarafından her yıl bilim alanında önemli başarılara imza atan isimlere verilen 45"nci Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri sahiplerini buldu. 18 ayrı dalda ödüle layık görülen yılın bilim adamlarına ödülleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından takdim edildi.

Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde düzenlenen ödül törenine Devlet Bakanı Mehmet Aydın, TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül törende yaptığı konuşmada TÜBİTAK tarafından verilen bu ödüllerin özellikle Çankaya Köşkü"nde takdim edilmesini istediklerini, bilimsel çalışmalara devletin en büyük organının desteğini ortaya koymayı amaçladıklarını dile getirdi. Bu ödüllerin 45 yıl önce verilmeye başlandığına dikkat çeken Gül “Kendimizi başkaları ile mukayese ettiğimizde daha çok mesafe almamız gerektiğine inanıyoruz ama bunu gerçekleştiremediğimizi de açıkça itiraf ediyoruz. Bunun sebebi enerjimizi biraz farklı yönlere harcamamızdır. Önceliklerimizi ciddi olarak tespit edemedik. Enerjimizi biraz iç sürtüşmelerle çok fazla harcadık. İstikrardan uzak kaldık. İstikrarın olmadığı yerde uzun vadeli programlar çalışmalar söz konusu olamaz” diye konuştu.

Gül bu konuda bir şeyler yapmak için geç olmadığına da vurgu yaparken, hükümetin çıkardığı Ar-Ge yasasının ve yabancı fonların katkısı ile Türkiye"de kurum ve kuruluşların katıldığı proje portföyünün 1.1 milyar Euro"ya ulaştığını kaydetti. Bir ülkenin güçlü olabilmesi için bilimsel kapasitesinin ve kültürel faaliyetlerin artması ve ülkede uygun şartların uygun iklimin oluşturulması gerektiğine de değinen Gül “Bu iklim oluşursa ancak bu faaliyetler gerçekleştirilebilir. Yoksa Amerika"daki Avrupa"daki akademik özgürlüğün olduğu yerdeki bilim insanlarımıza "gelin" demeye de hiç hakkımız yok. Ancak kendilerinin gelip Türkiye"deki bu iklimi görüp geleceklerine kesinlikle inanıyorum” dedi.

-AR-GE PERSONELİ 74 BİNE ULAŞTI-

Törende söz alan TÜBİTAK Başkanı Yetiş ise, 40 yılı aşkın süredir verilen bu ödüllerle bilim insanlarının başarılarının toplum tarafından da fark edildiğini gösterdiklerini, bunun bilim insanlarını teşvik etmek ve genç bilim insanlarına da örnek teşkil etmesi bakımından önemli olduğunu söyledi. Yetiş son 5 yılda bilimsel çalışmalar ve Ar-Ge konularında önemli gelişmelere imza atıldığını da kaydederek "2009 istatistiklerine göre ülkemizdeki Ar-Ge personel sayısı 74 bine ulaşmış durumdadır. Bu gelişmeler sonunda 2003-2002 ve 2008 yılları arasında Türkiye OECD ülkeleri içinde Ar-Ge personeli en hızlı arttıran ülkelerden biri olmuştur" diye konuştu. Yetiş yurt dışındaki üniversitelerde çalışmalarına devam eden bilim insanlarının da Türkiye'deki gelişmeleri görmesini arzu ettiğini dile getirerek "Karar sizin. Her ortamın kendine göre olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Önemli olan önce kendinize sonra Türkiye'nin gücüne inanmanızdır" dedi.

-BİLİM KADINLARI TEŞVİK EDİLSİN-

Yetiş'in ardından bu yılki ödüllere layık görülen akademisyenler de söz aldı. "Çocuk ramotolojisi ve nefrolojisi alanında, vaskülitler ve Ailevi Akdeniz Ateşi hastalıkları konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle Bilim Ödülü'ne layık görülen Prof. Dr. Seza Özen, konuşmasında Türkiye'de hipotez üretimi yapan ve yüksek atıf alan çalışmaların az olduğunu belirterek bunun nedeninin ise gelişmiş bir bilim politikası olmamasına bağladı. Kendisinin bu ödüle layık görülen 13'üncü bilim kadını olduğunu söyleyen ve özellikle bilim dünyasında kadınların teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çeken Özen "Kadınların katılımını desteklemek için artık AB çerçeve programları bir minimum kadın kotası koymuşlardır. TÜBİTAK'ın da gelecekte gerekirse kota koyarak bilim kadınlarını teşvik edeceğini umuyorum" dedi.

36 yıl boyunca Amerika'da çalışmalarına devam ederken Türkiye'ye dönen Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran Savaş İnan ise "Elektromanyetik dalgalar alanında dünya yakınındaki uzun dalgalar konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle Özel Ödül'e layık görüldü. Savaş Türkiye'de kendi çalışma alanı olan Uzay Teknolojileri konusunda yeni atımlar yapılmaya hazırlanıldığını, Türkiye'de Türk Uzay Kurumu'nun kurulması konusunda da kendisinin destek verdiğini söyledi.

-TARİH ALANINDA İLK KEZ ÖDÜL VERİLDİ-

Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak ilk defa tarih alanında bir akademisyen ödüle layık görüldü. "Son dönem Osmanlı, erken dönem Türk entellektüel, diplomatik ve siyasal tarihine farklı bir bakış açısıyla yaklaşan uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle ödül alan Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu tarih alanında ödül alan ilk isim oldu.

-DİĞER ÖDÜLLER-

Temel Bilimler Teşvik Ödülleri: Prof. Dr. İsmail Boztosun, Prof. Dr. Melih Ertan Çınar, Doç. Dr. Mehmet Doğan, Doç. Dr. Emrah Kalemci, Prof. Dr. Mahmut Özacar, Doç. Dr. Asiye Safa Özcan

Mühendislik Bilimleri Teşvik Ödülleri: Prof. Dr. Adil Baykasoğlu, Doç. Dr. Alper Tunga Erdoğan, Doç. Dr. Bahar Yetiş Kara, Prof. Dr. Mehmet Kitiş, Doç. Dr. Metin Muradoğlu

Sağlık Bilimleri Teşvik Ödülleri: Doç. Dr. Reşat Özaras

Sosyal Bilimler Teşvik Ödülleri: Yrd. Doç. Dr. Selin Sayek Böke, Yrd. Doç. Dr. Caner Bakır

TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü: Prof. Dr. A. Muhammed Uludağ

Bilim alanında toplam 18 dalda ödüle layık görülen akademisyenlere ödülleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından takdim edildi. Ödül töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş ve ödül alan isimler hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Tören Gül"ün ev sahipliğinde düzenlenen kokteylle sona erdi.