8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Parkı’ndan başlayan ve “Erkek Vuruyor, devlet koruyor”, “Yaşasın Kadın Dayanışması”, “N.Ç için Şimdi adalet” sloganları eşliğinde devam eden yürüyüşe Didimlilerde destek verdi. Didim Belediye Düğün Salonunda son bulan yürüyüşün ardından salon programına geçildi.
Gecenin sunumunu Hülya Bozkır gerçekleştirirken açılış konuşmasında 2011 yılının ilk 8 ayında öldürülen kadın sayısının 143 olduğu gerçeğinin altını çizerek “Dünyanın hemen tüm toplumlarında erkek egemenliği vardır. Öldürme bu toplumlarda erkekler tarafından kullanılan bir haktır. Erkeğin yanı sıra devletin uyguladığı şiddet ise sorgulanmamakta meşru kabul edilmektedir. Her alanda şiddetin son bulmasını diliyoruz” dedi.
HER GÜN 5 KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR
Bozkır’ın ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Hasret Deniz gerçekleştirdi. Deniz, kadına karşı uygulanan şiddetin giderek arttığını meclisiyle, hükümetiyle yargısı ile içinde bulunulan sistemin kadını şiddetten koruyamayacağını belirterek “Ülkemizde her gün 5 kadın şiddet nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu durum şiddetin vardığı düzeyi ve hükümetin bu durumu çözme noktasında ki yetersizliğini açıkça gösteriyor. Alınan yargı kararlarında, devam eden mahkeme süreçlerinde kadın katillerine “haksız tahrik” adı altında ceza indirimi uygulamaları eril zihniyetin devlet katındaki uygulamalarından sadece biridir. Soruyoruz henüz 13 yaşında toplu tecavüze maruz kalan bir çocuğun ‘kendi isteği ile rıza gösterdiğine’ kanaat getiren bir mahkeme ve mahkemenin kararını onayan bir Yargıtay dünyanın hangi demokratik ülkesinde mevcuttur? Bizler erkek adaletin vardığı bu kararı asla kabul etmiyor vicdanlarımızda mahkûm ediyoruz” dedi.
Deniz konuşmasının devamında her 3 kadından 2 sinin işsiz olduğunu, kadınların çalışma yaşamının dışına itilirken, ev çalışmalarının emeğinin görünmediğini insanca yaşama koşullarından da yoksun bırakıldıklarını aktararak konuşmasını “Biz kadınlar yıllardır emek ve demokrasi mücadelesi ile kadın özgürlük mücadelesinin birbirinden ayrı olmayacağı bilinciyle kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılığa karşı mücadele yürütmeye devam edeceğiz” sözleri ile sonlandırdı.
Ardından, öldürülen, tecavüz ve şiddete maruz kalan kadınlar ile cezaevlerinde mücadele veren kadınlar anılırken, salonda geçtiğimiz ay Kuşadası’nda eşi tarafından öldürülen Nurhan Bayrakçı’nın fotoğrafının bulunması da dikkat çekti.
Gece şiir dinletisinin ardından, Grup UMA‘nın seslendirdiği müzikler eşliğinde son buldu.