Didim Cem evi salonunda yapılan seminere Hacı Bektaş Veli Postnişini Velayettin Ulusoy, Pir sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Genel Başkanı Emel Sungur, Sacayağı dergisinden Ahmet Koçak, Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi Derneği başkanı Yusuf Doğan katıldı.

Seminerin açılışı öncesinde konuşan Hacı Bektaş Veli Postnişini Velayettin Ulusoy Alevilik inancından kul hakkının çok önemli olduğunu Alevilikte eline, beline ve diline sahip olmasının gerekliliğini dile getirdi. Ulusoy Cem Evlerinin eskiden bir ibadet yeri olmadığını eğitim kurumları gibi işlevinin olduğunu belirterek “Şimdilerde ise çok kısırlaştık; geride kaldık. Kendimizi bazı şeyleri bilmiyoruz ki çocuklarımıza ne öğreteceğiz. Böyle güzel yerler yapıyoruz ama birlikteliğimiz yok.”sözleriyle özeleştiri de bulundu.

Konuşmanın ardından “Alevi inancından kadının yeri” konulu seminere geçildi. Seminere konuşmacı olarak Pir sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Genel Başkanı Emel Sungur, Antalya Abdal Musa Kültür Derneği Başkanı Gülçin Akça, İstanbul Alevi Örgütlenmesinde Kıymet Elmas konuşmacı olarak katıldı.

Seminerde ilk konuşan Pir sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Genel Başkanı Emel Sungur dergahta birlik toplantılar adı altında yapılan 5. toplantıyı Didim’de yaptıklarını ve Alevilikte Kadını ele alacaklarını söylerken Kadınların Alevilik inancında yerinin çok önemli olduğunu belirtti.

Seminere katılan diğer konuşmacılar Alevilik inancında kadının ailede, toplumda, cem’de ve dergahtaki yerini ve önemine ilişkin bilgiler verdi. Seminer soru-cevap kısmı ile sona erdi.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png