Tüm soruların odağındaki isim Hilmi Erbaş’ın katılmadığı toplantıda mali anlamda inceleme yapılması için komisyon oluşturulmasına karar verildi.

Didim Ticaret Odası Haziran ayı meclis toplantısı odanın toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Meclis üyelerinden Hilmi Erbaş katılmazken toplantının açılış konuşmasını yapan Oda Başkanı Ufuk Döver Mayıs ve Haziran ayı içerisinde gerçekleşen faaliyetleri anlattı.

Didim’e ünlü markaların işletme açmasının ilçeye canlılık getirdiğine değinen Döver, yabancı yatırımcının önünü ancak olan mütekabiliyet yasasına da hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtti.

Faaliyet raporunda Turizm Bilgilendirme toplantısında esnafın sorunlarında paralellik sağlandı açıklamasına meclis üyesi Hikmet Atilla tepki gösterdi. Atilla “2011’de de aynı sorunlar vardı. Turizmde Türkiye genelinde İstanbul hariç düşüş var. Bizim sorunlara el atmamız lazım” dedi.

ATİLA’DAN MECLİS BAŞKANINA SİYASET UYARISI

Didim Ticaret Odasının çıkardığı dergiyi de eleştiren Atilla, dergide ki ön söz yazısında “hiçbir siyasi içeriğin arka bahçesi olmayacağız.” ibaresi ile yer alan Meclis Başkanı Ümit Soneren’e “Burada arka bahçe olmayacağız diyorsunuz ama siyasetin içindesiniz. Daha düne kadar bir siyasi partinin yönetim kurulunda yer aldınız. Bunu açıklayın” sözleri ile tepki gösterdi.

Sezonun kötü gittiğine ilişkin fikrini beyan eden Erdinç Ülker ise “Esnaf sıkıntılı ama yenilenme ve yatırımda yok. Tamam hizmetler eksik ama kalite yok yenilenme yok. Bu sıkıntı karşılıklı esnafta İngiliz kültürüne adapte olmuş şekilde turizm hayatına devam ediyor” diyerek esnafı eleştirdi.

Ardından Hesap Tetkik Komisyon raporu oylamaya sunuldu. Meclis üyesi Ömer Vela, fatura ayrıntısı görmek istediğini belirtti. Vela, Ticaret Odası ile ilgili devam eden soruşturma ile ilgili müfettiş raporlarının da meclis üyeleri ile paylaşılmasını istedi.

“250 BİN LİRA NEREDE? “

Gündemin 6. maddesinde Ömer Vela’nın dilekçesi görüşüldü. Vela Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlığına yazılı olarak ilettiği dilekçeyi mecliste sesli olarak dile getirdi. Vela dilekçesinde Ticaret Odası Kültür Merkezi Bağışçısı Nurullah Kocabıyık’ın ne kadar bağış yaptığının kayıtlarda olmadığını ancak geçmiş dönem müfettiş kayıtlarında da yer aldığı üzere 275 bin dolar (425 Bin Lira) olduğunun bilindiğini belirtti. Müfettiş kayıtlarlında da hibenin kaydı olmadığının rapor edilmesine rağmen yanlış yapana cezai uygulama olmamasından dolayı dönemin müfettişlerini Savcılığa ve İç İşleri Bakanlığına şikayet edeceğini söyledi. Geçmiş dönemlerde Ticaret Odasına alınan demirbaşlarla 5 tane odası giydirileceğini belirten Vela “Bu paralarla 10 tane park, yollara asfalt yapılırdı. Hırsızlığın biri de bini de birdir. 53 yaşındayım bugüne kadar hakkım olmayanı almadım, aldırtmam da! Bana şunu bir açıklayın. Müfettişin 2008 raporundaki sorulara cevap 4 sene sonra gitmiş. Böyle bir rezilliği ne gördüm ne duydum. 400 - 500 bin lira hiç edilmiş biz burada ağlanacak halimize gülüyoruz” dedi.

Vela, meclise sunduğu dilekçede şu ifadelere yer verdi: “Didim Ticaret Odası tarafından 2005 yılında yapımına başlanan Nurullah Kocabıyık Kültür Merkezi İnşaatıyla ilgili 2009 yılından beri yaptığım dilekçeli müracaatlarım mecliste yaklaşık 1 ay önce Kültür Merkezi İnşaatının dosyasının içeriği ile fotokopi olarak tarafıma verilmiştir. Dosyada yaptığım incelemeler neticesinde; İnşaatın başlangıcından kaba inşaatın bitimine kadar olan tüm masrafın malzeme dahil 154 bin lira olduğu görülmektedir. Binanın sıva işçiliğinde daha önceki yönetim tarafından yaptırılmıştır. Ancak dosyada sıva işçiliği ve malzeme ile ilgili muhasebe kayıtları mevcut değildir. Bina ile ilgili isim sahibi Nurullah Kocabıyık’ın ne kadar bağış yaptığı kayıtlarda mevcut değildir. Aldığımız duyumlar 400 bin lira olduğu şeklindedir. Eğer rakam bu ise aradaki 250 bin liralık fark nerdedir? Ayrıca 2008 yılında ki müfettiş inceleme raporlarında müfettişlerin tespit ettiği Ticaret Odası kararından dernek hesabına aktarılan meblağ ne kadardır ve akibeti nedir?”

“SAVCILIĞA BAŞVURACAĞIM.”

Vela okuduğu dilekçe sonrasında derneğe alındığı öne sürülen demirbaşlarla ilgili iddialarını sürdürerek “Benim bildiğim bu derneğin bürosu yok varsa nerede?, Hangi adreste?” sözleriyle durumu dile getirdi. Meclis Başkanı Ümit Soneren ise “Böyle bir adres zaten yok.”derken Vela “Buranın başkanı kim? Şu an Ufuk Döver, ben hesabı ona sorarım. O zamanın başkanı kimse ondan da hesap sorulması gerek, kendimizi kandırmayalım. Bunları da tek mümessili o günkü oda başkanıdır. Ben bununla ilgili Savcılığa ve her yere başvuruda bulunacağım.”diye konuştu.

Vela’nın iddialarının ardından konuşan Soneren “Dernekte ilk dönem Başkanlığı Garip Gençay yaptı; sonra ben yaptım. Ardından istifa ettim; istifa nedenim o dönem özeldi; bununla ilgili hukuk ortada; Savcılığa gidebilirsiniz. Birbirimize laf sokmanın anlamı yok. En son Sebahattin Akkuş başkanlık yaptı; derneğin kapanışını o verdi.”dedi.

Toplantıda ayrıca Vela’nın dilekçesi ile ilgili komisyon oluşturularak mali anlamda araştırma yapılmasına karar verildi.

Toplantıda gündem dışı söz alan Tayyar Cengiz Antalya ve Fatsa Ticaret Odasına yapmış olduğu çalışmalar için teşekkür ederek, Didim Ticaret Odasının faaliyetlerine nüktede bulundu.