Didim'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye genelinde il ayrımı yapılmaksızın eğlence yerlerindeki müzik kapanış saatini 23:59 olarak belirlenmesinin eğlence sektörüne darbe vurduğunu iddia eden bir grup esnaf, kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl ülke genelinde uygulamaya soktuğu eğlence yerlerindeki müzik kapanış saatinin 23:59 olarak uygulanmasına tepkiler dinmiyor. Didim Yalı Caddesi esnafı 23:59’da sonra müzik yayının kesilmesi nedeniyle iş yapamadıklarını ve müşteri bulmakta zorlandıklarını belirterek konuyla ilgili Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ile görüştüler.

Belediye Meclis Toplantı salonunda yapıla görüşmeye Belediye Başkanı Mümin Kamacı’nın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Karaoğlu, Didim Belediyesi Çevre Mühendisi Hakan Kirif katıldı.

Esnaflar 23:59 uygulaması nedeniyle iş yapamadıkları gelen müşterinin 24:00’de mekanları terk ederek Bodrum ve Kuşadası’na gittiğini belirterek, “Saat 24:00 olduğunda Emniyet güçleri mekanları dolaşmaya başlıyor ve Müzik yayını kesin diyorlar. Müşteriler de mekânı terk ediyor. Zaten Didim’de gece hayatı 23:00 gibi başlıyor. Biz bir saatte ne para kazancağız? Bu uygulama bizleri bitirdi. Üstüne üstlük bir de ceza kesiliyor. Bu şekilde devam etmemeli, yoksa esnaf sezonu tamamlamayacak. Gece 24:00’den sonra Altınkum Yalı Caddesinde bir tek kişi bulamazsınız. Bu nasıl uygulama turizm yeri burası; bu uygulama Kuşadası ve Bodrum’de neden bu kadar sıkı değil de Didim’de bu kadar sıkı yapılıyor” sözleriyle dertlerini anlattı.

Belediye Başkanı Mümin Kamacı yönetmeliğin 2 yıldır uygulandığını, geçen haftada bununla ilgili ilçede sıkıntıların yaşandığını bildiğini söyleyerek, “Bu yönetmelik maalesef bizim inisiyatifimiz dışında; Sizlerin yol haritası çizip bu noktada hareket etmeniz anlamında bizler her zaman yanınızda olacağız. Burada kriterler yerine getirildiğinde sorun olmaz. Sorunları biliyoruz” diye konuştu.

“200 KİŞİ İÇİN 200 BİN KİŞİYE EZDİRMEM”

Başkan Kamacı, müzik çalma konusunda Yalı Caddesi'ndeki eğlence yerlerine de eleştiri bulunarak, “Bazı esnaflarımız müziğin sesinin çok açmasını sanki çok iyi iş yapıyormuş gibi algılıyor. Sizler gürültü konusunda da kendinize biraz çeki düzen vermelisiniz. Birbirinize karşı, vatandaşa karşı saygılı olursanız daha iyi olur. Yanlış anlaşılması ama ben Gürültü konusunda 200 kişi için 200 bin kişiye ezdirmem. Halkımızı da korumak zorundayız. Bu cezalar ve denetlemeler de gelen şikâyetlerden kaynaklı; Sizler de bu konuda uygulamayı iyi yapmalısınız. Örneğin; Ali Bar var ve içerideki dışarı kesinlikler verilmiyor. Bu da ayrı bir örnek ve bu tür örneklerde gözümüzün önünde” ifadeleri kullandı.

CANLI MÜZİK HARCI MECLİSTE ELE ALINACAK

Esnaflar, canlı müzik harcı konusunu da dile getirirken, Başkan Kamacı konunun mecliste ele alınacağını belirterek durumun görüşüleceğini söyledi. Didim Belediyesi Çevre Mühendisi Hakan Kirif ise Canlı Müzik yapmak isteyen işletmelerin Canlı Müzik yapmak istedikleri takdirde Bakanlığın yeterlilik belgesini alması gerektiğini bu belgeyi aldıktan sonra Canlı Müzik ruhsatını alabileceğini sözlerine ekledi.