Didim Çevre Platformu, “enerji ihtiyacıyla yaşamlarının karşı karşıya getirilmesi” başlığı ile Didim Ticaret Odası Toplantı Salonunda toplantı düzenlendi. Toplantıya Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, Didim Engelliler Derneği Başkanı Bedri Altıntaş, Akbük Kültür ve Çevre Derneği Başkanı Ferda Kılınç ile DİÇEP ve AKÇED derneği üyeleri ile vatandaşlar katıldı.
Geçtiğimiz yıl Japonya da meydana gelen 9 şiddetinde ki depremin ardından meydana gelen kaza sonrasında nükleer atıkları çevreye yayılan ve 20 bin insanın ölümüne neden olan Daiiçi Nükleer Santral felaketin yıl dönümünden yola çıkarak nükleer santrallerinin yaşama ve insana etkisini Didim Çevre Platformu Başkanı Türker Ertuncay katılımcılara aktardı.
Ertuncay konuşmasında Uluslararası kabul gören radyasyon üst sınırı 10 bin bekerel olduğunu belirterek Daiiçi Nükleer Santralinde meydana gelen kazanın ardından Daiiçiye 60 kilometre mesafede yapılan ölçümlerde Radyasyon oranının 307 bin bekerel olarak ölçüldüğü belirtti. Ertuncay konuşmasında bu mesafenin Didim’den Kuşadası kadar alana denk geldiğini belirterek Daiiçi de meydana gelen kazada 60 kilometrelik mesafede yaşamını yitiren insan sayısını 20 bin olarak açıkladı. Nükleer atıkların etkisini yüzyıllarca sürdürdüğünü belirten Ertuncay Mersin Akkuyu da yapılmak istenen Nükleer santralde meydana gelebilecek bir kazanın ilk etkilerinin Konya’ya kadar uzanacağını da belirtti.
Çevrecilerin bilimsel ilerlemelere karşı çıkmadığını belirten Ertuncay, “Önemli ekonomik ya da toplumsal sonuçlara yol açabilecek her yeni adımın karşısında ‘Neyi, N,çin Yapıyoruz?” sorusunu sormalıyız. Devletlerin ya da şirketlerin uluslararası dengelerde güç kazanmaları uğruna, insanların yaşamını nesiller boyu sürecek şekilde etkilemek ağır bir risktir ve etkilenen insanlar da,elde edilen ya da korunan güçten pay alamayanların arasından gitmektedir” dedi.