Erdoğan, Ermenistan'ın, diasporanın rehinesi olmaya izin vermemesi gerektiğini belirtti.

Wall Street Journal gazetesi, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı söyleşinin Ermenistan ile ilgili bölümünün deşifresini yayımladı. Gazeteye göre, Başbakan Erdoğan, 10 Ekim'e kadar Ermenistan tarafında olumsuz bir gelişme olmaması halinde anlaşmaya iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının o tarihte imza atacağını anlatırken şunları söyledi: Bu anlaşmanın imzalanması konusunda herhangi bir sorun görmüyorum çünkü dünya biliyor ve yine görecek ki biz daima sözlerimize bağlıyız. Metinde bir değişiklik olmadığı sürece, şu andaki şekli ile anlaşmaya imzalamaya hazırız” Başbakan, “Anlaşmanın imzalamasına Minsk grubunun tanık olmasını isteriz ve eğer Fransızlar gelemezse belki Amerikalılar ve Ruslar gelecek” sözlerine ekledi.

POLİTİKALARINI SAHİPLENSİNLER

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın diaspora karşısında takınacağı tavrının “çok önemli” olduğunu ifade eden Erdoğan, “Eğer sağlam durabilirse ve Ermenistan'da politikalarını belirleyen diaspora değil Ermenistan hükümeti olursa, o zaman ilerleme sağlayabiliriz” dedi.


Sarkisyan: Böyle gitmez

Türkiye ile Ermenistan arasında 10 Ekim'de imzalanması planlanan protokolle ilgili diasporayı ikna turuna çıkan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, mevcut durumun devam etmesinin iki ülkenin de zararına olduğunu söyledi. Diasporanın endişelerinin objektif olduğunu, ancak Türkiye ile ilişkilerin kurulmasına engel olmamaları gerektiğini kaydeden Sarkisyan, "Bizim sonuca ulaşacağımıza inancımız tam" hatırlatmasında bulundu./yeni şafak