Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Obama'nın,Matthew Bryza'dan boşalan Bakü Büyükelçiliği görevi için, halen ABD Dışişleri Bakanı'nın Avrasya özel temsilcisi olarak görev yapan Morningstar'ı aday gösterdiği bildirildi.

Morningstar'ın Bakü'deki görevine başlayabilmesi için adaylığının önce Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde, ardından da Senato Genel Kurulu'nda onaylanması gerekiyor.

DİASPORA BASKISI
ABD'nin bir önceki Bakü Büyükelçisi Matthew Bryza, Obama tarafından 2010 yılı ortalarında bu göreve aday gösterilmiş, ancak Ermeni yanlısı senatörler Robert Menendez ve Barbara Boxer'ın engellemeleri yüzünden adaylığı Senato'da onaylanamamıştı. Bunun üzerine Obama, aynı yılın aralık ayında, Senato'da verilen arada Bryza'yı ''özel yetkisini'' kullanarak 1 yıllık geçici süreyle Bakü'ye atamış, ancak bu 1 yıllık sürede de Senato'dan gereken onayın çıkmaması üzerine, Bryza ülkesine geri dönmek zorunda kalmıştı.

EVLİLİĞİ GÖREVDEN ETTİ
Matthew Bryza'nın Azerbaycan Büyükelçiliği'ne atanması Ermeni muhalefetine takılmıştı. O günlerde buna gerekçe olarak da aynı okuldan mezun olduğu Türk akademisyen Zeyno Baran'la evli olması gösterilmişti.

MORNİNGSTAR'IN İSMİ WİKİLEAKS'TE
WikiLeaks'in yayınladığı belgelere göre Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 2010 yılının Ocak ayında dönemin ABD Bakü Büyükelçisi Richard Morningstar'la biraraya gelmişti.

ALİYEV'DEN TÜRKİYE KARŞITI SÖYLEMLER
Aliyev, Türkiye'nin giderek İslamileştiğini, camilerini, kanaat önderlerini kendilerine ihraç etmeye çalıştığını, hatta Azerbaycan Ordusu'nun içinde de uzantıları olduğunu savunmuştu.

Azeri lider, Türk hükümetinin kendilerine "arka bahçe" muamelesi yapmaya çalıştığını da öne sürerek, "Tüm amacımız kendimizi Yeni Osmanlıcılık'tan korumak" demişti.

Türkiye'nin Azerbaycan büyük elçisi Hulusi Kılıç ise Wikileaks'de yer alan Azerbaycan-Türkiye ilişkilerine ilişkin yazıları önemsemediğini vurgulayarak, yaptığı açıklamada; "Türkiye ile Azerbaycan'ın kardeş ilişkileri herkesçe malum... Bu yüzden biz bu gibi yazıları önemsemiyoruz" demişti.