Ömrü Amerikancı Gladyo ile mücadeleyle geçti

 

Devrimci Yarbayı kaybettik

 

Ömrü Amerikancı Gladyo ile mücadeleyle geçen ve onun zindanlarında işkenceli sorgulara rağmen devrimci inancını ve duruşunu değiştirmeyen, Atatürk'ün Kurmay Yarbayı Talat Turhan'ı dün gece (26 Temmuz) 93 yaşında kaybettik.

 

donemler-fotosu.jpgE. Kurmay Yarbay Talat Turhan, 1924 yılında dünyaya geldi. Babası Rize'nin Çayeli ilçesi, Şerifoğlu ailesinden; annesi, Elazığ Harput'tan Efendiğil ailesinden gelmektedir. 1944 yılında Harp Okulu'nu sekizincilikle, 1946 yılında Topçu Okulu'ndan mezun olmuş ve yurdun değişik yörelerindeki birliklerde hizmet verdikten sonra, girmiş olduğu Kara Harp Akademisi'nden 1958 yılında birincilikle kurmay subay olarak öğrenimini tamamlamıştı.

 

40 YAŞINDA EMEKLİ EDİLDİ

1950-53 yılları arasında süren Kore Savaşı'na da katılan Turhan, 27 Mayıs 1960 İhtilali'nde de Kurmay Binbaşı rütbesiyle Milli Savunma Bakanlığı'nda Özel Kalem Müdürlüğü görevinde bulundu. İhtilalden hemen sonra ve onu izleyen yıllarda Ankara'da olması nedeniyle birçok önemli olayın ya içinde yaşadı, ya da tanığı oldu. Bu dönemde, düzenin bozukluğunu tüm boyutlarıyla algılamak talihsizliğine uğradı ve karakteri doğrultusunda ödün vermeksizin, gerektiğinde mücadeleye girmekten kaçınmadı. Ordu içindeki Amerikancılarla mücadele etti. Bu tavrından ürkenler onu ilk önce Afyon'a sürgün ettiler. Daha sonra da 'siyaset yapmak' suçlamasıyla, 1963 yılında Mamak Askeri Ceza ve Tutukevi'ne attırdılar. Bu dönemde ihtilalci subay Talat Aydemir'i desteklediği için 1964 yılında da 40 yaşında emekli edildi. Bu tarihte devresinde bulunan kurmay subayların en başında bulunuyordu. Turhan, geleceğin 'Genelkurmay Başkanı' olarak da görülüyordu. Sivil hayatında da Amerikancı Gladyo ile mücadele etti. Bu konuda makaleler ve kitaplar yazdı.

 

ZİVERBEY KÖŞKÜ'NDE GLADYO İLE TANIŞTI

12 Mart 1972 Amerikancı müdahaleden sonra Uğur Mumcu, İlhan Selçuk, Celil Gürkan ve E. Korg. Cemal Madanoğlu ile birlikte tutuklanarak meşhur Ziverbey Köşkü'nde işkenceli sorgulardan geçti. Gladyo'yla tanışmış oldu. 1972-1974 yıllarını Selimiye Askeri Ceza ve Tutukevi'nde geçirmek zorunda bırakıldı. Ecevit affıyla özgürlüğüne kavuştu. “Affı kabul etmiyorum, affedilecek bir şey yapmadım; ya beraat ettirin ya da asın” diye dilekçe verdi. Bu evrede de, sayısız suçlamalarla Bomba Davası'nda etkisiz hale getirilmeye çalışıldı. 1975 yılında Temyiz edilen davanın sonucunda aklandı. Hayatının iki buçuk yılı hapiste, on yedi yılını ise askeri yargılama altında çeşitli baskı, tehdit, tertip ve işkenceler içinde geçti. Turhan bu dönemdeki baskılara rağmen devrimci duruşundan vazgeçmedi.

 

GLADYO ÜZERİNE KİTAPLAR YAZDI

1965 yılından bu yana çeşitli yayın organlarında, değişik konuları içeren yazı, inceleme ve araştırmaları yayımlandı. Ölümüne kadar araştıran ve yazan bir aydın olan Turhan'ın "Kontrgerilla Cumhuriyeti", "Özel Savaş Terör ve Kontrgerilla" , "Küresel Çete (ABD)" , "Faşizme Karşı Dilekçeler", "Bomba Davası Savunması", "Derin Devletin Peşinde", "Genç Kemalistler Ordusu", "Küreselleşmenin Şifresi", "Doruk Operasyonu", "Mehmet Eymür-Ziverbey'den Susurluk'a Bir Mit'çinin Portresi", "Derin ABD, NATO ve Bush'lar", "Arap Baharı", "Sarmaşık, FETÖ'nün dolarları" gibi kitapları bulunuyor.

 

NAKKAŞTEPE'DE TOPRAĞA VERİLECEK

Talat Turhan'ın cenazesi, Cuma günü Üsküdar Kuzguncuk Cami'nde kılınacak öğlen namazına müteakip, Nakkaştepe Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

 

mumcu-ve-talat-turhan.jpgturan-1962.jpgturhan,-talat.jpg