LİMAK, Kahire Uluslararası Havalimanı'nın 2 numaralı terminal binasının yapım ihalesini 387 milyon dolarlık teklifle kazanarak, Mısır'ın devrim sonrası en büyük ihalesini aldı. Devrim sonrası yapılan en büyük ihaleyi kazanmaları nedeniyle gururlu olduklarını belirten Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Limak'ın Afrika'ya açılan kapı olarak gördüğümüz Kahire Uluslararası Havalimanı projesinin gururunu yaşıyoruz" dedi.


TEMİNAL BİNASINI İNŞA EDİLECEK

Hürriyet'ten Ümit Çetin'in haberine göre, Kahire Havalimanı'nın kapasitesini artıracak ve pistlerin genişlemesini sağlayacak proje 3 yılda tamamlanacak. Proje, yıllık yolcu kapasitesinin yükseltilmesi, pistlerin A380 uçaklarına hizmet verebilmesi için genişletilmesi sonucu ihtiyaç duyulacak terminal binasının yapımını kapsıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Mısır seyahati çerçevesinde düzenlenen Mısır-Türkiye İş Forumu'na katılan Özdemir, şunları söyledi:


10 MİLYAR DOLAR

"Mısır, Türkiye için önemli bir kapı. Sayın Başbakanımız da özel bir önem veriyor. Başbakanımız burada önemli bir ticari hedef koydu; kısa vadede 5 uzun vadede 10 milyar dolar. Bu sağlanabilir. Mısır'ın yollara, metroya, sulama ve enerji yatırım projelerine çok ihtiyacı var. Mısır'ın demokratikleşmesi için seçimler çok önemli. Demokratik ortamın oluşması ile ticari faaliyetlerde çok daha önemli adımlar atabiliriz. Çağdaş Mısır'a yakışır bir terminalin, tesisleri ile birlikte başarıyla tamamlanmasının ardından Kahire Uluslararası Havalimanı, Afrika kıtasının dünya ile en önemli bağlantı kapısını teşkil edecektir. Türkiye–Mısır işbirliğinde bu proje bir teknoloji ve prestij projesi olmasının yanısıra Mısır'daki yeniden yapılanma sürecinde uluslararası mahiyette gerçekleştirilecek ilk mega proje olması itibariyle büyük önem arzetmektedir. Limak'ın Afrika'ya açılan kapısı olarak gördüğümüz Kahire Uluslararası Havalimanı projesini almamızın gururunu yaşıyoruz."


RAKAMLARLA PROJE

İhale bedeli 387 milyon dolar. Bunun 280 milyon doları Dünya Bankası, 107 milyon doları Mısır kaynaklarından karşılanacak olan Kahire Uluslararası Havalimanı 2 No'lu terminal binasının yıllık yolcu kapasitesi 3.5 milyon yolcudan yıllık 7.5 milyon yolcuya çıkacak. Yaklaşık 340 bin metrekarelik alanda apron, taksi yolu ve bağlantı yolları inşa edilecek, mevcut 3 No'lu terminal binasına entegrasyon sağlanacak, yeni terminal binası, otel binası ve yeni bir iskele bloğunu kapsayacak şekilde yaklaşık 168 bin metrekarelik kapalı alan inşaatı gerçekleştirilecek. 3 yıl yapım süresine ilave olarak bir yılı opsiyonlu olmak üzere toplam iki yıllık tesis yönetimi, bakım ve onarım hizmetleri sağlanacak.