Mobil ödeme sistemleriyle ilgili çalışmaları hakkında bilgi veren GSM operatörü Turkcell'in Ürün ve Servis Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar, 2009 yılında 35 lira altında işlemler için geçerli olan mobil ödeme hizmetinden olumlu geri dönüşler aldıklarını kaydetti. Zaman'ın haberine göre, Bayrakdar, "Tanıtım yapmamamıza rağmen 1 milyona yakın kullanıcıya, 2 milyondan fazla işleme ve 300'den fazla üye işyerine ulaştık.

Mobil ödeme her ay yüzde 20 büyüyor. 2012 yılında Türkiye'de cep telefonları aracılığıyla yapılacak ödemelerin miktarının 500 milyon liraya ulaşması bekleniyor." dedi. Turkcell, mobil ödemenin gelişmiş ayağı olan 'mobil cüzdan' için yakın alan iletişimi (NFC-near field communication) teknolojisi kullanarak 2010 sonuna doğru ticari kullanıma sunmayı hedefliyor. Ancak NFC teknolojisinin tüm telefonlarda standart özellik haline gelmesi ve NFC destekli telefonların yaygınlaşmasının 2012'de gerçekleşmesi bekleniyor. Yıl sonuna doğru yeni sim kartlar çıkaracaklarını söyleyen Bayrakdar, 2012 yılında dünyada NFC ödeme hacminin 30 milyar dolar olacağının tahmin edildiğini söyledi.

Mobil cüzdan ile kredi kartları, banka kartları, ulaşım kartları, güvenlik kartları cep telefonlarına girerken, çeşitli markaların sadakat kartları da cep telefonları üzerinden kampanyalarını yürütebilecek. Bir kültürel, sanatsal ya da sportif etkinliğin bileti, posterdeki etikete cep telefonundan okutarak satın alınabilecek. Seyahatlerde otobüs, metro, vapur, tren ve uçağa binilebilirken, taksiye ödemeler de telefon aracılığıyla yapılabilecek. Giriş çıkış için izin gerektiren yerlerde ya da turnike geçişlerinde cep telefonu kullanılabilecek

Vatan