Danıştay Başkanı Mustafa Birden, 'Halkın hukuka güvenini ve saygısını artıracak söylemler yerine, yargıyı, yasama ve yürütmenin faaliyetlerine engel bir organmış gibi göstermenin ve bu manada kamuoyuna şikayet ederek yargı yerlerini savunma durumuna düşürmenin hukuka saygılı devlet yönetiminde yeri yoktur' değerlendirmesinde bulundu.

Danıştay Başkanı Mustafa Birden, eleştiri ve değerlendirmelerde, yargı yerini ve onun mensuplarını zan altında bırakıcı açıklamalardan özenle kaçınılmasını istedi. Birden, "Son zamanlarda iyice sıklaşan açıklama ve beyanlar, Danıştay olarak yargı bağımsızlığının korunması, yargı kararlarına saygı gösterilmesi konusundaki öneri ve beklentilerimizin göz ardı edildiğini, hatta önemsenmediğini bir daha göstermiştir." dedi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Birden, yüzyılı aşan onurlu bir geçmişe sahip Danıştayın, Cumhuriyetin ve hukuk devletinin temel güvencelerinden birisi olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti. "Danıştaya yönelik eleştiri ve değerlendirmelerde, yargı yerini ve onun mensuplarını zan altında bırakıcı açıklamalardan özenle kaçınılmalıdır." diyen Birden, Anayasal bir kurum ve yüksek bir mahkeme olan Danıştay'ın siyasi tartışma ve çekişmelerin içine çekilmeye çalışılmaması gerektiğini vurguladı. Danıştayın, anayasal görev ve yetkileri çerçevesinde verdiği kararlarına, başta Adalet Bakanı olmak üzere devlet adına yetki kullanan kişilerce saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Birden, açıklamasında "Danıştay kararlarının basın ve yayın organlarında, yüzeysel bilgilere dayalı olarak tartışılması, eleştiri sınırları aşılarak suçlama getirilmesi ve yargı kararlarının yakın bir zamanda yapılacak olan referandum sonucunu etkilemeye yönelik bir malzeme olarak kullanılması doğru değildir. Son zamanlarda iyice sıklaşan açıklama ve beyanlar, Danıştay olarak yargı bağımsızlığının korunması, yargı kararlarına saygı gösterilmesi konusundaki öneri ve beklentilerimizin göz ardı edildiğini, hatta önemsenmediğini bir daha göstermiştir. Her fırsatta Danıştaya yöneltilen bu olumsuz beyan ve suçlamalara cevap vermeyi, yüksek yargı yeri olmanın itibarına uygun bir davranış olarak görmediğimiz gibi; bir yargı organının bunların hepsine cevap vermek için mesaisini sarfetmesi de mümkün değildir. Halkın hukuka güvenini ve saygısını artıracak söylemler yerine; yargıyı, yasama ve yürütmenin faaliyetlerine engel bir organmış gibi göstermenin ve bu manada kamuoyuna şikayet ederek yargı yerlerini savunma durumuna düşürmenin hukuka saygılı devlet yönetiminde yeri yoktur. Milletimizce, yargı yerlerine duyulan güvenin ve gösterilen saygının örselenmesinden, sadece yargı erkinin değil Devletimizin zarar göreceği akıllardan çıkarılmamalıdır." görüşlerine yer verdi.

Yenişafak