Kopenhag ve Odense Belediye meclisleri, geçtiğimiz yıl Parlamentodan geçen kararı onayladı.

Danimarka'da uzun süreden beri tartışılmakta olan 'bedava eroin' yasası nihayet hayata geçirildi.Bundan böyle tıbbı olarak bağımlığı ispat edilmiş kişilerin eroin ihtiyacı Danimarka devleti tarafından karşılanacak.

Uyuşturucu bağımlılarına bedava eroin sağlanmasıyla ilgili düzenleme uzun süredir Danimarka'da tartışılıyordu. Devlet bütçesiyle eroin alınmasının etik olmadığını savunan bir kısım uzmanlar ve politikacılar düzenlemeye karşı çıkarken söz konusu düzenlemenin bağımlıların neden olduğu şiddet ve suç olaylarının azalmasına katkıda bulunacağını savunan diğer kesim tasarıyı destekliyordu.

Kopenhag ve Odense belediyeleri bağımlılara bedava eroin sağlayan düzenlemeye şimdiden onay vermiş durumdalar. Önümüzdeki Şubat ayının ikinci yarısında bu iki şehirde yaşayan bağımlılar devletten bedava eroin alabilecekler.

Odense Alkol ve Uyuşturucu Merkezi Başkanı Birthe Vorsum söz konusu düzenlemenin hayata geçirilmesinin 15 yıl aldığını ifade etti. Bazı bağımlıların bedava uyuşturucu elde edince suç işlemekten vazgeçeceklerini savunan Vorsum "En sonunda kazanan yine biz olacağız." dedi.

Ülke genelinde henüz düzenlemeye onay vermeyen bazı belediyeler de var. Örneğin Arhus Belediyesi önümüzdeki aylarda konuyu görüşüp karar bağlayacak.Alborg Belediyesi ise şimdiden 'bedava uyuşturucuya' karşı çıkanlardan./sabah