HABERİN VİDEOSUNU İZLEYİN

AYDINPOST ÖZEL-Avrupa Birliğine Uyum, Dayanışma ve Yönlendrime Toplantısı'nın ikincisi yapıldı.
Toplantıya Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Aydın valisi H. Avni Coş, AKP Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Ahmet Ertürk, AKP İl Başkanı Sadık Atay ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Aydın Valisi H. Avni coş yaptı. Vali Coş, AB destekli projeler hakkında bilgiler verirken, "175 proje için 26 milyar Euro dış kaynaklı fon sağlandı. 73 proje devam etmektedir. İlimizdeki kuruluşların daha da artacağı ve projelerin onay göreceğine dair ümidimiz oldukça yüksektir" dedi.

"DEVLETİN YÜCELİĞİNE İNANMIYORUM"

Devlet Bakanı Egemen Bağış, konuşmasına başlarken Başbakan'dan selam getirdiğini dile getirdi.
Bağış, "Türkiye 1951'den bu yana hala aynı yönetiliyor. AB süreci çağdaşlaşma sürecidir. Rahmetli Menderes, 1959'da ilk girişi yapmıştır. Fakat ne hikmetse sonraki yıllarda Türkiye tarih bile alamamıştır. Ta ki, Başbakanımızın masaya yumruğunu vurduğu zirveye kadar. Peki ne oldu da tarih aldık? Bazıları AB'nin yolu Diyarbakır'dan geçer diyordu. Bazıları tarih için boşuna uğraşmayın havanızı alırsınız diyordu. Meclis'te muhalefetle elele verdik ve yeni reformlara imza attık. Dünyada şimdi çok daha ileri seviyelere gelmek istiyorsak AB fırsatını iyi değerlendirmeliyiz. Bunu Avrupa devletleri için istemiyoruz, kendi vatandaşımız için istiyoruz. Güçlü bir ülke olmak için istiyoruz. Burada Sayın Vali var, fakat ben devletin yüce olduğuna inanmıyorum kusura bakmayın. Vatandaşı açken devlet yüce olamaz. Önümüzdeki dönemde yapılacak reformlar Türkiye'nin önünü açacaktır. Bugün 81 ilde AB için vali yardımcılarına görev verdik. Aydın bu konuda ilk adımı biz gelmeden önce atmış zaten. Burada ülkesi için önemli işler yapmış bir vali arkadaşımız var. Karabatak suda balık avlamak geri kalmıştır. AB herkesin uzlaşabileceği bir zemindir. Avrupa Birliği süreciyle ilgili olarak önümüzdeki günlerde Türkiye'deki tüm muhtarlara mektup yollayacağız, onların halkı bilgilendirmesine yardımcı olmalarını isteyeceğiz. Bu konuda sizlerin desteğine ihtiyacımız var" diye konuştu.

Konuşmasında önemli açıklamalarda bulunan Bağış, konuşmasını referanduma getirince konferansı izlemeye gelen bazı davetliler tarafından da eleştirildi.

AB'DEN SONRA REFERANDUMA GİRİŞ YAPTI
Bağış, "Bugün Türkiye'yi bekleyen önemli bir dönemeç daha var. 12 Eylül 2010. Bu tarih herhangi bir siyasi partinin iktidara gelişi anlamına gelmez. Herhangi bir parti oylaması falan değil zaten. Paketin oylamasından ne sonuç çıkarsa çıksın, bu sonuç iktidarın süresini ne uzatır, ne de kısaltır. Genel seçimlere 10 aylık süre var. Türkiye'de 1963'te İnönü ile başlayan demokratikleşme hareketi 1980'de durmuştur. 12 Eylül'de 500 bin vatandaş işkence görmüştür. 2 milyon vatandaşımız da fişlenmiştir. Böyle bir anayasanın bekçiliğini yapanları kınıyorum. Tercihini İnönü'den yana kullananlara inanıyoruz. Ne için oy verdiğimizi bilmemiz gerekiyor. Bu paket mükemmel değil fakat muhalefete gel katkıda bulunun dedik yanaşmadı. Kendi imkanlarımızla en iyisini yaptık. Hayır diyenler sadece 15 dakika ayırıp inceleseler fikirlerini değiştireceklerdir" diye konuşunca, salonda Bakan Egemen Bağış'ı izleyen MHP'li Buharkent Belediye Başkanı Kadri Ölçenoğlu, "Biz buraya AB uyum toplantısı olduğu geldik. Referandum için değil sayın vekil lütfen konuyu saptırmayalım" diye tepki gösterince Devlet Bakanı Bağış konuşmasını toparlayarak kısa sürede tamamlamak zorunda kaldı.

Fotoğraflar: Elvan ÇETİN/Aydınpost Özel