Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, sen , ben kavgası, vasıfsızlık ve kalitesizliğin, Domuz Gribi nden daha tehlikeli olduğu değerlendirmesinde bulunarak, 2.5 milyon civarındaki memurumuzun yüzde 36 sı vasıfsız. Yüzde 11 i kamuya hizmet üretemiyor. Artık daha fazla yatırım daha fazla istihdam anlamına gelmiyor dedi. Bakan Dinçer, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilen Özel İstihdam Büroları Kanun Tasarısı'nın, bütçe görüşmelerinden hemen sonra, yeniden ve aynen Cumhurbaşkanı na gönderileceğini de açıkladı.

UZUN YILLARIN TABLOSU

Türkiye Personel Yöneticileri Derneği (PERYÖN) tarafından düzenlenen 17. Ulusal İnsan Yönetimi Kongresi nin düzenlendiği Harbiye Askeri Müze Kültür ve Kongre Merkezi nin açılışında konuşan Dinçer, Türkiye nin insan kaynakları sorununun, iki temel açıdan incelemek gerektiğinin altını çizerek, Bu sorunlardan biri çalışma hayatındaki istihdam sorunu, diğeri kamu bürokrasisinde insan kaynakları sorunu dedi. Günümüzde kamu ve özel sektörün, giderek artan işbirliği içinde olduğuna işaret eden Dinçer, bunun uzun yıllardır beklenen bir tablo olduğunu belirtti.

HİZMET ÜRETİLEMİYOR

Küresel ekonomik krizin gelişmekte olan ülkelere ağır bedeller ödetmekte olduğuna değinen Dinçer, istihdamdaki vasıfsızlık sorununa değinerek, Bizim 2.5 milyon civarındaki memurumuzun yüzde 36 sı vasıfsız. Yüzde 11 i kamuya hizmet üretemiyor. Artık daha fazla yatırım daha fazla istihdam anlamına gelmiyor şeklinde konuştu. Dinçer, bir diğer önemli sorunun ise eğitim sistemindeki sektörel işbirliğinin yetersiz olması olduğunu vurguladı. Dinçer, şunları söyledi: Kısa sürede olsa 45 bin insanımızın evine ekmek götürmelerini sağladık. Mevcut teşviklerin yanı sıra, ek olarak yeni teşvikler oluşturmaya çalıştık. Türkiye de siyaset iyi durumda. Kimse bunu heba etmemeli, tarihi fırsatı ıskalamamalıdır.

Özel istihdam büroları

Katılımcıların sorularını cevaplayan Dinçer, Özel İstihdam Büroları Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmişti. Şimdi ne olacak? sorusuna , Özel istihdam bürolarına yönelik kanun, ısrarla çıkarmayı düşündüğümüz kanunlardan biri. Kanun, iyi anlaşılmayan bir şekilde eleştirildi. Köle düzeni gibi anlatıldı. Biz, bütçe görüşmelerinden sonra yeniden ve aynen Cumhurbaşkanı na göndereceğiz cevabını verdi. Engelli istihdamına yönelik bir başka soruyu da cevaplayan Dinçer, “2005 de bununla ilgili bir kanun çıkardır. Ancak Türkiye de engellilere bakış sorunu var. Önce bundan kurtulmamız gerekiyor.”diye konuştu.

10 ayda 93 bin personel alınmıştı!

2009 yılının başında devlet kademelerine 70 bin memur alımı yapıldı.19 Ocak tarihinde ilan edilen alım sürecinde bu sayının 35-40 bin kadarının öğretmenlerden oluşacağı belirtilmişti. İstihdam planındaki sayının 15 binini polis, 7-8 binini de öğretim görevlileri oluşturdu. SGK'ya ise 2 bin memur atandı. Memur alımında Aralık ve Haziran dönemlerindeki Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS bünyesinde işe alım süreci işliyor. Devlet Personel Başkanlığı ile yürütülen çalışma bağlamında yıl ortasında ise 23 bin memur alımı gerçekleştirildi. Devlet birimlerine şu zamana kadar alınan memur salyısı ise 93 bini bulmuş durumda. Personel alımında başı Milli Eğitim Bakanlığı çekiyor. MEB Ekim'de 13 bin sözleşmeli öğretmen atamasının ardından Şubat'ta da yeni atama yapacak.2009 içerisinde 40 bine yakın bir alım planlandı. Eğitim kadrosundan sonra en yüksek memur alımı ise emniyet teşkilatında oldu.2009 Emniyet planında 9 bine yakın polis alımı yapıldı.Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise 2 bin personel almayı alımında bulundu.

79 milyon nüfusun kalitesi önemli

2013 de Türkiye nüfusunun 79 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Bu nüfusun yarısının genç olduğu düşünülürse, nüfus kalitesinin artırılması ne kadar hassas olmamız gerektiğini gösteriyor. Şimdiden iyi bir planlama yapmazsak, geleceğin Türkiye si, büyük ama vasıfsız olacaktır. Eğitim şart diyoruz. Ama toplumun ihtiyaçlarına uygun ve vasıflı olması halinde şart dedi. Dinçer, bizim iş gücü piyasaları için 4 maddemiz var. Bunlar iş gücü piyasasının gelişmesi, iş gücü niteliğinin gelişmesi, eğitimin iş gücü talebine duyarlılığının artırılması, aktif işgücü kararlılığının artırılmasıdır. Sen, ben kavgası, vasıfsızlık, kalitesizlik, Domuz Gribi nden daha tehlikelidir değerlendimesinde bulundu./yeni şafak