DİYARBAKIR"ın Ergani İlçesi'nde boşanma davası husumeti nedeniyle aynı aileden aralarında damatlarının da bulunduğu 4 kişiyi, ilçe merkezinde yol kesip uzun namlulu silahlarla tarayarak öldüren 5 köy korucusu hakkında, 4"er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Sanıkların, 4 kişinin katledildiği saldırı kararını aile meclisinde aldıkları ve ailenin en küçük ferdinin suçu üstlenmesi yönünde plan yaptıkları belirlendi. Saldırıyı azmettirdiği iddia edilen baba İsmail Akol"un, olaydan hemen sonra saldırıya karışan oğlu İlyas Akol"u telefonla arayarak, “Oğlum hepsini öldürdünüz mü?” diye sorduğu belirtildi.

Ergani İlçesi'nde Necmettin Aras, annesi Belkıza Aras, Şevki ve Süleyman Aras, içinde bulundukları 21 EU 070 plakalı otomobilin, 4 Kasım 2009 günü Gündoğan Kavşağı"nda Kalaşnikof tüfeklerle taranması sonucu öldü. Saldırının ardından yakalanan geçici köy korucusu 5 kişi tutuklandı. Sanıklar hakkındaki iddianame tamamlandı.

HER ÖLÜ İÇİN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET
İddianamede, olayın azmettiricisi olduğu öne sürülen İsmail Akol, cinayeti işleyen İlyas Akol, olayı üstlenmeye çalışan Abas Akol ve cinayetin planlanmasına ve işlenmesine yardımcı olan Cengiz Akol ve Genco Kuzu hakkında, "Tasarlayarak ve kan gütme saikiyle adam öldürmek" suçundan 4"er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Azmettirici İsmail Akol için ayrıca, teslim olmasını isteyen görevli yüzbaşıya silah doğrultarak tehdit ettiği gerekçesiyle 5 yıl daha hapsi cezası istendi.

KIZLARININ BOŞANMASINI İSTİYORLARDI
İddianamede, Akol ailesinin kızı Perihan'ın, öldürülen Necmettin Aras"la evli olduğu, Akol ailesinin kızlarının Necmettin Aras"tan boşanması için baskı yaptıkları anlatıldı. İki aile arasında başlayan husumet nedeniyle daha önce yaralamaya varan iki ayrı kavganın çıktığı belirtilen iddianamede, husumetin sona ermesi için Kaymakamlık ve İlçe Jandarma Komutanlığı görevlilerinin iki aileyi barıştırma girişimlerinin sonuçsuz kaldığı kaydedildi.

"KARAR AİLE MECLİSİNDE ALINDI"
Sanıkların, aras ailesi mensuplarını öldürmek için takip ettikleri belirtilen iddianamede olay şöyle anlatıldı: “Şüphelilerin, husumetli bulundukları Aras ailesine karşı silahlı saldırı gerçekleştirme konusunda aile meclisi kararı aldıkları anlaşılmıştır. Şüphelilerin cinayeti önceden planladıkları, bu plan çerçevesinde suçu üstlenecek olanın, eylemi gerçekleştirecek olanın ve suçta kullanılacak aracın ve silahın önceden ayarlandığı, aynı suç işleme kararı çerçevesinde fiil üzerinde ortak hakimiyet kuracak şekilde hareket ettikleri ve söz konusu eylemi önceden tasarladıkları anlaşılmıştır. Şüphelilerden İsmail Akol ve Cengiz Akol aile büyükleri olarak cinayet kararı almış ve bu hususta diğer şüpheliler İlyas Akol, Abas Akol ve Genco Kuzu"yu yönlendirmişlerdir. Şüpheli Genco Kuzu"nun İlyas Akol ile Abas Akol"un olay yerine getirdiği, şüpheli İlyas Akol"un babası İsmail Akol adına zimmetli Kalaşnikof marka tüfekle maktüllere 24 el ateş açmak suretiyle tarayarak öldürdüğü tespit edilmiştir. Bu esnada yanında Abas Akol"un da olduğu, ayrıca suçta kullanılan tüfeği kaçarken Abas Akol"a suçu üslenmesi yönünde alınan karar dolayısı ile verdiği ve olay yerinden bu şekilde kaçarak ayrıldıkları belirlenmiştir. Bu şekilde şüphelilerin iştirak halinde tasarlayarak ve kan gütme saikiyle kasten adam öldürme suçunu işledikleri anlaşılmıştır”

"OĞLUM HEPSİNİ ÖLDÜRDÜNÜZ MÜ?"
Aile meclisinin kararı doğrultusunda Abas Akol"un, suçu bizzat işleyen kişinin kendisi olduğunu söyleyerek, suçu tek başına üstlenerek, diğer şüphelileri suçtan kurtarmaya çalıştığı kaydedilen iddianamede, olayın ardından Ergani İlçe Jandarma Komutanlığı"nda görevli yüzbaşı O.K. tarafından yakalanan cinayetin azmettiricisi İsmail Akol"un, tetiği çeken oğlu İlyas Akol"u arayarak, "Oğlum hepsini öldürdünüz mü?" diye sorduğu belirtildi.

YÜZBAŞIYA SİLAH ÇEKTİ: GELME SENİ DE VURURUM
İddianamede İsmail Akol"un ayrıca, teslim olmasını isteyen görevli yüzbaşı O.K."ya silah doğrultarak, “Üstüme gelme seni de vururum” diyerek tehdit ettiğine de yer verildi. Haklarında, "Tasarlayarak ve kan gütme saikiyle adam öldürmek" suçundan 4"er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen sanıklar, önümüzdeki ay Diyarbakır 3"üncü Ağır Ceza Mahkemesi"nde hakim karşısına çıkacak./milliyet