Maliye Bakanı Şimşek Türkiye'nin ilk ve dış borç tutarı ile milli gelir rakamlarını açıkladı.

Maddeler üzerinde soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2008 sonundan bu yana IMF ile 22 ülkenin yeni anlaşma imzaladığını, başvuran bütün ülkelere yeni program imkanının tanındığını söyledi.

Şimşek, örtülü ödenekten 2009 yılında 341 milyon TL, 2010 yılında ise 307 milyon TL harcandığını bildirdi.

''Türkiye'nin iç ve dış borcu'' ile ilgili soruyu yanıtlayan Şimşek, Türkiye'nin toplam iç ve dış kamu borcunun 2002'de brüt 256,9 milyar TL olduğunu belirterek, bunun milli gelire oranına bakmak gerektiğini kaydetti.

ABD'nin 10 trilyon dolardan, İtalya'nın 2 trilyon dolardan fazla borcu olduğunu ifade eden Şimşek, ''Bir ülkenin mutlak borcuna bakılmaz, borcun milli gelire oranına bakılır. Kamunun toplam net dış borcu milli gelirin yüzde 1'i kadar bir düzeye düşmüştür. Toplam borç, 257 milyar dolardan ikinci çeyrek sonu itibarıyla 479 milyar liraya ulaştı. Milli gelir ise 350 milyar liradan 1,2 trilyon liraya çıkacaktır. Borç, bir kat dahi artmamış ama milli gelir 4 kattan daha fazla artmıştır. Hesap ortada'' dedi.

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, 2009 yılı bütçesinin, o zaman dile getirdikleri gibi gerçekçi olmadığını, bu durumun 2009 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı ile ortaya çıktığını savundu.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, dünyadaki en borçlu ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu savunarak, ''AK Parti hükümeti borç toplamını ikiye, üçe katlarken bu paralar nereye harcanmıştır. Refah artışı sağlanamadığına göre hangi sektörlere ve kimlerin cebine yönlendirilmiştir?'' diye sordu.

Konuşmaların ardından, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısının maddeleri üzerindeki görüşmeler tamamlandı.