Danıştay saldırısında yaralanan hâkim Ahmet Çobanoğlu, türban kararının ardından gazetelerde hedef gösterilmelerine rağmen yeterince korunmadıkları gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı ve Danıştay Başkanlığı hakkında tazminat davası açtı. Olayı terör saldırısı olarak kabul eden mahkeme, hem bakanlığı hem Danıştay"ı suçlu buldu. Hâkim ve ailesinin 6 ferdine 90 bin TL tazminat ödenecek.

Hâkim Ahmet Çobanoğlu, avukatı Nizamettin Bulut aracılığıyla Ankara 4. İdare Mahkemesi"ne yaptığı başvuruda, türbanla ilgili verdikleri karar sonrasında bir gazetenin manşetinde hedef gösterilerek, saldırıya uğradıklarına dikkat çekti.

Çobanoğlu, saldırgan Alparslan Arslan"ın olaydan bir gün önce binaya gelerek Danıştay 2. Başkanı Mustafa Birden"in kapısını zorlamasına ve saldırının önceden öngörülebilmesine rağmen güvenlik önleminin alınmadığını, emniyetin istihbarat zafiyeti göstererek açık hizmet kusuru bulunduğunu belirtti. Yanağından, sol el parmağından yaralanan ve dişleri parçalanan Çobanoğlu, İçişleri Bakanlığı ve Danıştay"dan kendisi adına 150 bin TL, eşine 75 bin TL, üç çocuğuna 60 bin TL, annesine 50 bin TL ve kız kardeşine 50 bin TL tazminat talep etti. Danıştay Başkanlığı, mahkemeye gönderdiği savunmada, olayın meydana geldiği yerin güvenliğinden İçişleri Bakanlığı"nın sorumlu olduğunu ve kurumlarının kusuru bulunmadığını belirtti. İçişleri Bakanlığı ise olay öncesi genel mahiyette önleyici güvenlik önlemlerinin alındığına, emniyette saldırıya ilişkin herhangi bir istihbarat, talep ya da başvuru bulunmadığına ve güvenlik önlemlerinin alınmasında zafiyet olmadığına dikkat çekti.

Terör eylemi kabul edildi

4. İdare Mahkemesi, Danıştay saldırısını, Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde değerlendirdi. Heyet, terör örgütlerinin açıkça hedefi haline gelenlerin devlet tarafından korunması gerektiğinin kanunlarla belirlendiğini ifade etti. Kararda şöyle denildi: “Menfur saldırıda İçişleri Bakanlığı"nın gerekli koruma tedbirlerini almayarak hizmeti kusurlu yaptığı kanaatine varılmaktadır. Diğer davalı Danıştay Başkanlığı"nın ise binada görevli polislerin hazırladığı üç ayrı rapor ile resmi uyarı yazısına rağmen girişlere X-Ray cihazı koymayarak ve güvenlik önlemlerinin artırılmasına ilişkin gerekli tedbirleri almayarak hizmette kusurlu olduğu anlaşılmaktadır. Davacının yaralanmasına neden olan eylemin görevi başında meydana gelmesi, oluş şekli itibariyle toplumda yarattığı infial, eylem sonucunda vücudunda meydana gelen hasarların tamamen iyileşmemesi hizmet kusurunun ağırlığı ve hukuka aykırılığın derecesi göz önünde bulundurularak, İçişleri Bakanlığı ve Danıştay Başkanlığı"nın, davacı Ahmet Çobanoğlu"na 60 bin TL, eşi ve üç çocuğuna 25 bin TL, annesi ve kız kardeşine ise 5 bin TL olmak üzere toplam 90 bin manevi tazminat ödemesine karar verilmiştir.” İçişleri Bakanlığı ve Danıştay Başkanlığı, kararı temyiz etti.