Tasarı yasalaşırsa, hangi belgelerin devlet sırrı olduğuna Başbakan başkanlığında, 4 bakanın katılımıyla oluşturulacak kurul karar verecek
GÜNDEME BAŞBAKAN GETİREBİLECEK

Askeri belgeler dahil, kritik bazı belgelerin sır niteliğinde sayılması önerisini de kurul gündemine ancak Başbakanlık getirebilecek. Milli Savunma Bakanlığı, MİT ve Milli Güvenlik Kurulu itiraz etmesine rağmen, öneri getirme yetkisiyle ilgili değişiklik yapmayan komisyon, muhalefetin, “MİT ile PKK’nın Oslo görüşmesi gibi görüşmeler sır sayılıp kamuoyundan gizlenecek” itirazlarını da dikkate almadı. Komisyon, görüşmesine dün başladığı Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı’nı kabul etti.

Tasarı aynen yasalaşırsa, şu düzenlemeler yürürlüğe girecek:

- Devlet sırrı, “Yetkisiz kişilere açıklanması, devletin uluslararası ilişkilerine veya milli güvenliğine zarar verebilecek mahiyetteki gizli bilgi, belge ve kayıtlar” olarak tanımlandı.

- Başbakan’ın başkanlığında; Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma bakanlarının katılımıyla Devlet Sırrı Değerlendirme Kurulu oluşturulacak.

- Bilgi, belge ve kaydın devlet sırrı olarak belirlenmesi teklifi, ilgili bakanlık aracılığıyla yapılabilecek.

Başbakanlık’a bağlı kamu kurum ve kuruluşları için teklif Başbakanlık tarafından yapılabilecek.

- Teklifin yapıldığı tarihten itibaren 1 yıl süreyle bilgi, belge ve kaydın gizliliği korunacak.

- Bilimsel bir buluş, milli güvenlik bakımından önem arz etmesi halinde devlet sırrı olarak alınacak.

- Cumhurbaşkanlığına ait, bilgi, belge ve kayıtların niteliğini cumhurbaşkanı takdir edecek.

- Devlet sırrı olan bilgi, belge ve kayıt, 50 yıl devlet sırrı olarak korunacak.

- Mahkemelerce talep edilen devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi, belge ve kayıtlar, kurulca gerekçesi belirtilmek şartıyla verilmeyebilecek. Ancak, verilmeyen bilgi ve belgeler, davada ilgili aleyhine sonuç doğurmayacak.

- Cumhurbaşkanı, bilgi, belge ve kayıtları mahkemeye göndermeye kendisi karar verecek.

- Kanunun yayımı tarihinden önce işlem gören belgelerden devlet sırrı niteliklerine sahip olanlara, Devlet Sırrı Değerlendirme Kurulu’nca devlet sırrı niteliği verilecek.